pročitajte

eTV - Marin Bosilj: Osigurali smo 50 posto sredstava za novi objekt Zavoda za javno zdravstvo

Osim pozitivnih pomaka, Bosilj je i ovaj put upozorio na čestu pojavu da se liječnicima plati specijalizacija, a onda...
Objavljeno: 05.03.2024. 11:38

Zadnja izmjena: 05.03.2024. 11:38

U planu je izgradnja novog objekta Zavoda za javno zdravstvo o čemu smo već pisali, a danas smo ravnatelja Zavoda Marina Bosilja pitali koje su novosti po tom pitanju.

Kako je istaknuo, ta zgrada predstavlja vizija javnog zdravstva u budućnosti u našoj županiji.

- Radi se o objektu koji bi trebao imati negdje oko 6,5 tisuća kvadrata i sve djelatnosti bi bile objedinjene. Trenutno smo na zatvorenih oko 50 posto financijske konstrukcije. Radi se o zahtjevnom projektu procjenjene vrijednosti 18 milijuna eura. Nažalost, trenutno ne postoje nikakvi natječaji na koje bi aplicirali, ali to ne znači da nećemo uspjeti kroz financiranje od strane resornih ministarstva. Uvjeren sam da uz pomoć Župana i ministarstva, premijera ćemo uspjeti i to će biti možda jedini takav objekt u Hrvatskoj na velikom broju kvadrata, s modernim laboratorijima i prostorima.

'Rekli su ne'

Osim pozitivnih pomaka, Bosilj je i ovaj put upozorio kako je česta pojava da se liječnicima plati specijalizacija, a onda relativno brzo daju otkaz.

- Specijalizacija traje pet godina. Čak nije bitno ni tko to financira, da li ustanova ili po novom, ministarstvo. Imate ugovor da nakon toga pet godina morate raditi u toj ustanovi upravo zbog ovog planiranja, a sljedećih 35 gdje želite. Mladi liječnici u Hrvatskoj su rekli ne, mi ne želimo ni tih pet godina. Vjerujem da će se kroz ovaj model da se isplati odšteta od svega 5-6 tisuća eura, napraviti velike probleme u sredinama koje nisu Zagreb, Split ili Rijeka i da će pojedine djelatnosti, odnosno, specijalizacije tu biti dosta u deficitu i velikim problemima - zaključio je.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj i epidemiologinja Katica Čusek Adamić pogledajte ovdje: 

 

Komentari