donosimo detalje

Nagrađivani dokumentarac 'Između revolucija' uskoro možete pogledati u Kinu Gaj

Objavljeno: 31.01.2024. 13:59

Zadnja izmjena: 31.01.2024. 13:59

Nagrađivani dokumentarac 'Između revolucija', rumunjskog autora Vlada Petrija, 2. veljače u 17 sati dolazi u varaždinsko Kino Gaj. 

Riječ je o političkom dugometražnom hibridnom dokumentarnom filmu koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju studentica progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana iRumunjske, društvima koja su „eksperimentirala“ s različitim režimima i u kojima je represivni politički aparat uvijek funkcionirao nauštrb pojedinca. Film je nastao u koprodukciji rumunjskog ActivDocsa i hrvatskog Restarta.

Film je svjetsku premijeru imao u veljači 2023. na Filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI za najbolji filmu prestižnom programu FORUM. Dosad je osvojio čak 13 priznanja, među kojima se posebno ističe prva nagrada u dokumentarnom programu 'Time of History' festivala SEMINCI u španjolskom Valladolidu. Hrvatsku premijeru imao je na festivaluZagrebDox u ožujku 2023. gdje je također osvojio posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji. U prosincu prošle godine obilježena je 34. godišnjica Rumunjske revolucije, a u siječnju, kada film stiže u domaća kina, obilježava se 45. godina od početka Iranske revolucije.

Komentari