novi sustav

Varaždinska bolnica uskoro kreće u obnovu laboratorija za izradu lijekova za pojedine bolesnike

Nakon obnove i proširenja u tim će se u suvremeno opremljenim prostorijama pripremati parenteralna terapija za svakog pojedinog bolesnika pod stručnim nadzorom...
Objavljeno: 27.03.2024. 18:08

Zadnja izmjena: 27.03.2024. 20:04

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., kako je najavila voditeljica Bolničke ljekarne Opće bolnice Varaždin Dina Šincek, na lokaciji u Varaždinu uskoro će krenuti obnova i proširenje Laboratorija za izradu parenteralnih otopina.

Naime, nakon obnove i proširenja u tim će se u suvremeno opremljenim prostorijama pripremati parenteralna terapija za svakog pojedinog bolesnika pod stručnim nadzorom, odnosno terapija koja se daje na način da zaobilazi probavni sustav (primjerice injekcije). Također, u sklopu NPOO-a uvodi se i novi sustav raspodjele jedinične terapije u 40 hrvatskih bolnica.

- U bolničkoj ljekarni pregledat će se cjelokupna terapija koju pacijent uzima, provjeriti interakcije, kontraindikacije i potencijalne alergije na lijekove te će se upozoriti odjel na očekivane nuspojave lijeka. Poseban uređaj, odnosno robot, pakira lijekove u monodozna pakiranja koja sadrže podatke o pacijentu - pojasnila je Šincek.

'Prevencija medikacijskih pogrešaka'

Ciljevi novog sustava su, dodaje, poboljšanje kvalitete i svrsishodnosti zdravstvenog sustava, poboljšanje farmakoekonomskih pokazatelja, mogućnost preraspodjele ušteđenih sredstava, povećanje sigurnosti pacijenta, prevencija medikacijskih pogrešaka, poboljšanje ukupnih ishoda liječenja, smanjenje vremenskog opterećenja rada medicinskih sestara na odjelu te ciljano usmjeravanje na skrb o pacijentima.

- Pružanjem savjeta o izboru, doziranju i putu primjene lijekova, kao i provjeravanjem te upozoravanjem na interakcije i nuspojave u multidisiciplinarnoj suradnji s medicinskim zdravstvenim radnicima, klinički farmaceut ima zadaću osigurati prevenciju medikacijskih pogrešaka i optimizaciju terapije u cilju osiguranja boljih ishoda liječenja i povećanja sigurnosti bolesnika - kazala je Šincek.

Komentari