Čak 5158 vatrogasaca sudjelovalo u intervencijama u 2010.

Objavljeno: 12.04.2011. 15:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Prošle godine vatrogasci u Varaždinskoj županiji imali su 1079 intervencija, 14 posto manje nego lani.

Tijekom prošle godine vatrogasci u Varaždinskoj županiji imali su 1079 intervencija, 14 posto manje nego lani. U intervencijama je sudjelovalo 5158 vatrogasaca s 1366 vozila. Broj požara u odnosu na 2009. godinu smanjen je za čak 80 posto, a broj intervencija u prometnim nesrećama za 75 posto.

- Najveći broj požara na stambenim objektima nastao je zbog nepažnje ljudi, a dio zbog neispravnih električnih instalacija, Kod požara na automobilima, traktorima i autobusima, gotovo je svugdje uzrok kvar na električnim instalacijama. Analizirali smo i požare na otvorenom te utvrdili da ih je većina bila u veljači i ožujku te u rujnu i listopadu, kada ljudi nekontrolirano spaljuju biljni otpad i raslinje - ističe tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček.

Sva vatrogasna društva imaju problema s opremom, koja je prosječno stara 20 godina.

- To ukazuje na teško stanje vatrogasnih organizacija, a posebno vatrogasnih udruga, gdje su posebno izraženi problemi u financiranju te sporom popunjavanju postrojbi novijom i kvalitetnijom opremom - kaže Kovaček.

Lani je novu cisternu dobio DVD Bednja i to iz robnih rezervi Vlade. Novcima iz općinskih proračuna kupljena su kombi vozila vatrogascima u Donjem Knegincu i Ljubešćici.

Većina vatrogasnih zajednica općina i gradova dosta je uložila i u opremanje članova vatrogasnih postrojbi osobnom zaštitnom opremom.

Komentari