OŠ PETRIJANEC

Erasmus + projekt European School Post - Iz Petrijanca na mobilnost u Istanbul

Objavljeno: 23.07.2021. 18:23

Zadnja izmjena: 23.07.2021. 18:28

Usprkos pandemiji koja je sve malo usporila, OŠ Petrijanec nastavlja sve započete projektne aktivnosti, a jedna od njih je mobilnost u Turskoj od 27. lipnja do 3. srpnja, a u koju su bili uključeni ravnateljica Valerija Paljak, učiteljice Tajana Nestić, Kristina Špoljar Petrović i Željka Rabuzin te školski defektolog Damir Ježić jer njihova zajednička aktivnost u našoj školi doprinosi razvoju projekata koje uspješno ostvaruju s učenicima i ostalim članovima projektnih timova. U virtualnu mobilnost bile su uključene učiteljice Ljiljana Mavrek, Ivana Zdelar, školska knjižničarka Nikolina Hader te koordinatorica projekta Jasminka Belščak.

Domaćin mobilnosti bila je istanbulska osnovna škola Semit Mehmet Yilmaz Ilkokulu u kojoj je edukaciju o kreativnom pisanju vodila poznata i nagrađivana turska spisateljica i trenerica Lüset Kohen Fins, a koja je usmjerena poučavanju pisanja koje oslobađa dječju maštu i ima terapeutsku ulogu u odgoju i obrazovanju. Fokus edukacije bio je na smjernicama za pisanje priča za djecu koje su vrlo važne želimo li u učenika razvijati kompetencije čitanja, slušanja, pisanja i govorenja, neophodne u svakodnevnoj komunikaciji, ali i empatiju, prihvaćanje različitosti.

Likovno prenošenje poruka

Turistički dio mobilnosti uključivao je posjet europskoj i azijskoj strani Istanbula, znamenitim građevinama različitih religija koje svjedoče o burnoj povijesti ovoga milijunskoga grada i multikulturalnosti koja je prisutna još i danas. Panoramska vožnja brodom kroz Bosporski tjesnac omogućila je svim sudionicima projekta da budu tako blizu Crnom i Mramornom moru, u jednom danu i u Europi, i u Aziji.

Završni dio edukacija u okviru mobilnosti u Turskoj bio je usmjeren likovnom prenošenju poruka putem posebne tehnike zvane Marbling Art koja datira još iz vremena Otomanskog carstva. Svatko od sudionika projektne mobilnosti kući se vratio sa svojim uratkom koji će uskoro krasiti zidove škole. Naš je tim primio i guverner oblasti Uskudar pozdravivši ovakvu razmjenu znanja i iskustava između škola zemalja sudionica projekta, a svakako je najupečatljiviji bio posjet tornju Camlica Kulesi koji se, kao i osnovna škola domaćina, nalazi u toj oblasti, a koji visinom nadmašuje sve europske tornjeve i otvoren je tek nekoliko mjeseci. Tim OŠ Petrijanec vratio se kući bogatiji za nova znanja koja će prenijeti svojim učenicima i kolegama.

Komentari