grad varaždinske toplice

Foto - Otvoreni jubilarni 30. Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 05.05.2023. 12:25

Zadnja izmjena: 05.05.2023. 12:29

Svečanom akademijom u kongresnoj dvorani hotela Minerva u četvrtak su službeno otvoreni jubilarni 30. Kukuljevićevi dani koji su ove godine posvećeni još jednom jubileju - 180. godišnjici prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru kojeg je održao Ivan Kukuljević Sakcinski.

Riječ je o manifestaciji značajnoj ne samo za Grad Varaždinske Toplice, već i za cijelu Hrvatsku čemu u prilog govori i činjenica da se ovogodišnja događanja održavaju pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Svečanu akademiju i 30. Kukuljevićeve dane otvorio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

- Prije 180 godina Ivan Kukuljević Sakcinski napravio je odlučan korak progovorivši na materinskom jeziku u Hrvatskom saboru. Na taj je način utro put skorom priznanju Hrvatskog jezika kao službenog jezika, a ulaskom u europsku obitelj hrvatski jezik postao je 24. službeni jezik Europske unije. Na svima nama je da gradimo tradiciju Ivana Kukuljevića Sakcinskog sustavno njegujući i promičući naš hrvatski jezik - rekao je Stričak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglasila je značaj njihovih sugrađana, Ivana i Antuna Kukuljevića Sakcinskog, kako za povijest Grada, tako i za cjelokupnu hrvatsku povijest u kojoj su ostavili važan trag.

- Ove godine obilježavamo 180. godina prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru. Ova manifestacija toliko dugo čuva i njeguje tradiciju i sjećanja na važnu ulogu plemenitaške obitelji Kukuljevića Sakcinskih, koji su sastavni dio našeg povijesnog i kulturnog života i izrazito su važni za našu povijest - dodala je Ratković.

Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama istaknuo je kako je ova manifestacija starija nego sam Ogranak, a o njenom značaju dovoljno govori činjenica da se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Komentari