'vrijedan resurs'

Foto - U Dravskoj park šumi zasađeno dvjestotinjak sadnica, evo kojim povodom

Objavljeno: 21.03.2024. 17:47

Zadnja izmjena: 21.03.2024. 17:47

Dvjestotinjak sadnica bijele topole, hrasta lužnjaka, divlje trešnje, vrbe i lipe zasađeno je danas u Dravskoj park-šumi u Varaždinu u sklopu akcije „Dani zajedničke sadnje“, koju su organizirale Hrvatske šume zajedno s Varaždinskom županijom i Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije. 

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana šuma posebno se želi istaknuti tema „Šume i inovacije: Nova rješenja  za bolji svijet“ – uvodno je rekla ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.

- Samo zdrava šuma može pružiti mnoge korisne funkcije za čovjeka, a jedna od najvažnijih funkcija svakako je utjecaj šume na zdravlje čovjeka. Stoga je važno kontinuirano raditi na obnovi i zaštiti šuma, a ova akcija sadnje svakako tome doprinosi. Ovom akcijom, ali i svakom sličnom želimo potaknuti obnovu i pomlađivanje višestruko zaštićene Dravske park-šume.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je podsjetila kako šume čine 43 posto ukupnog teritorija Varaždinske županije.

- Šume u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji vrijedan su resurs i način na koji se šumama gospodari znatno utječe na kvalitetu okoliša. Iako spoznaja o važnosti i vrijednosti šuma raste, šume su danas suočene s mnogim izazovima, uključujući gubitak staništa, onečišćenjem i klimatskim promjenama. Stoga, ovakvim akcijama, osim pošumljavanja, želimo  dodatno educirati mlade o dobrobitima šuma i šumskog ekosustava – rekla je.

Komentari