povodom uskrsa

Foto - U novomarofskoj knjižnici predstavljena zanimljiva izložba pisanica

Objavljeno: 14.04.2022. 18:47

Zadnja izmjena: 14.04.2022. 18:47

Od starih pisanica, od kojih su neke napravljene od ugasle bijele vulkanske lave, nojevih i jaja drugih velikih ptica pa sve do kokošjih i plastičnih jaja, Slavica Božičević prenosi povijest zanimljivom pričom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof.

Otvorenje ove Izložbe pisanica podržali su gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić i Udruga za kulturu i književnost Humščak, čija je predsjednica Ružica Šafranec zajedno s ravnateljicom Knjižnice Lidijom Zečević okupljenima približila dosadašnje aktivnosti, postignuća i bogatu erudiciju autorice Izložbe i vlasnice više od 3000 artefakata pisanica iz cijeloga Svijeta. Izložba pisanica ostaje otvorena do kraja travnja.

- Pisanice sakupljam od svoje najranije mladosti, a kao UNICEF-ova ambasadorica dobre volje boravila sam na svim kontinentima Svijeta gdje sam pisanice tražila i prikupljala. Smatram ih kulturnim naslijeđem i znakom čuvanja i pronošenja tradicije ljudi i naroda te zaključujem kako su u mnogim različitim krajevima i kod drugačijih kultura običaji zapravo vrlo slični ako ne i identični - rekla je autorica Izložbe Pisanica Slavica Božičević.

Dodaje kako primjerice još u prapovijesti pa gotovo već 25 tisuća godina Bušmani u Africi stoljećima već ispuhuju nojeva jaja te u njih stavljaju vodu koju potom zakapaju u pijesak pustinje Kalahari da bi se uslijed čestih i velikih suša obranili od žeđi. U Izraelu pak u te dane tradicija okuplja obitelji i prijatelje oko stola s pričom o nastanku njihove kulture kroz povijest pa se i na taj način redoslijedom blaguje.

Komentari