Evo detalja

Foto - Varaždin i Geotehnički fakultet partneri na projektu o upravljanju vodnim resursima

Objavljeno: 10.10.2023. 12:56

Zadnja izmjena: 10.10.2023. 12:57

Foto: Grad Varaždin

Sudionike europskog projekta MAURICE u dvorani Geotehničkog fakulteta u Varaždinu pozdravio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Riječ je o projektu o upravljanju urbanim vodnim resursima u srednjoj Europi suočenoj s klimatskim promjenama. 

Sudionici projekta u Varaždinu ostaju do četvrtke, a gradonačelnik Neven Bosilj ukratko im je predstavio grad te naglasio: 

- Mi smo u Varaždinu posvećeni očuvanju prirodnog okoliša.  Svjesni  globalnih velikih klimatskih promjena, na lokalnom planu smo s riječi prešli na djela. Zelenu tranziciju provodimo nastojeći fosilna goriva što više zamijeniti održivim oblicima energije. Posvećujemo pažnju očuvanju prirodnih resursa. Najvrjedniji resurs koji Varaždin ima su velike količine kvalitetne pitke vode. Varaždin se nalazi uz rijeku Dravu, naša gradska tvrtka VARKOM izgradila je jednu od najboljih vodovodnih mreža u Hrvatskoj. Sustav zaštite otpadnih voda, kao i sustav vodovoda dalje nastojimo modernizirati - rekao je Bosilj.

U projekt MAURICE uključeno je 11 partnera i 5 pridruženih partnera iz 6 država: Poljske, Njemačke, Češke, Italije, Slovenije i Hrvatske. Iz Hrvatske partneri na projektu su Geotehnički fakultet Varaždin kao dio Sveučilišta u Zagrebu i Grad Varaždin. Glavni vodeći partner je GIG, Central Mining Institute iz Poljska. Iz Hrvatske uključena je i Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o. s kojom će oformiti lokalna partnerstva građana i stručnjaka za sudjelovanje na projektnim događanjima. Projektne aktivnosti će se provoditi u periodu 01.04.2023. –  31.03.2026. godine.

Komentari