I lampiona na grobljima ima manje nego ranijih godina

Objavljeno: 08.11.2012. 19:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: eVarazdin.hr

Nakon blagdana Svih svetih, komunalci diljem Hrvatske imaju pune ruke posla. Naime, izgorjele lampione moraju ukloniti s grobova, ali i iz pretrpanih koševa i kontejnera. Nakon što radnici Parkova na varaždinskom groblju obave svoj dio posla, na red dolaze djelatnici varaždinske tvrtke Univerzal koja zbrinjava lampione.

Njihovi djelatnici odvoze ih prema pozivima, odnosno, dok se napune kontejneri. Prema riječima Vlaste Leskovar iz Univerzala, nakon što djelatnici Univerzala odvezu lampione, u pogonu ih mehanički razdvajaju.

- Lampioni se kod nas mehanički posebno razdvajaju na metalni dio, znači poklopce, te posebno na plastiku i parafin. Svi ti dijelovi idu na daljnju oporabu - pojasnila je V. Leskovar. Metal se izvozi, dok se plastika i parafin prodaju različitim tvrtkama.

Zvonko Cupar, poslovođa održavanja na varaždinskom groblju, mišljenja je da će ove godine broj lampiona biti manji nego ranijih godina.

- Primijetili smo da je kod centralnog križa i kod spomen obilježjima braniteljima i borcima iz 2. svjetskog rada bilo manje upaljenih lampaša nego proteklih godina, dok je za grobove još uvijek teško reći - zaključio je Cupar.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari