Poslovni skup u Ludbregu

Okrugli stol u Ludbregu okupio vodeće gospodarstvenike - evo detaljnog izvještaja

Objavljeno: 01.09.2017. 12:03

Zadnja izmjena: 01.09.2017. 12:03

Ekonomija oživljavanja naziv je okruglog stola koji je jučer u poslijepodnevnim satima održan u Ludbregu kao sastavni dio 25. ludbreškoga sajma, već tradicionalnog gospodarskog događanja ovoga kraja. U središtu rasprave bila su pitanja stvaranja poticajnog investicijskog okruženja uz pokretanje novih investicija, o čemu su govorili i poznati ludbreški poduzetnici.

Ludbreg proživljava gospodarski uzlet, a u gospodarstvu je kroz četiri godine investirano je oko 400 milijuna kuna – istaknula je zamjenica gradonačelnika toga grada Renata Potočnik otvarajući ovaj poslovni skup. Spomenula je ujedno da je Ludbreg najveći korisnik europskog novca te na svakog stanovnika toga grada dolazi oko tri tisuće kuna iz fondova Europske unije. Mi živimo s našim gospodarstvom, rekla je Potočnik, izdvojivši i nekoliko najnovijih projekata. Jedan od njih odnosi se na turističku valorizaciju povijesno-kulturne baštine Grada Ludbrega i uređenje arheološkog parka, vrijedan oko 17 milijuna kuna.

Moderna industrija jamstvo većih plaća

Na stanje u gospodarstvu Varaždinske županije osvrnuo se zamjenik župana Robert Vugrin, rekavši da okosnica razvoja treba biti moderna industrija koja je i jamstvo za veće plaće zaposlenih u ovoj županiji, a one su danas, rekao je, 20 posto ispod hrvatskoga prosjeka jer su pod utegom nisko profitne prerađivačke industrije.

Bez investicija prijeti nam zastoj

O trenutnom položaju gospodarstva Varaždinske županije više je govorio predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, naglasivši da su lani ukupni prihodi dosegli razinu iz 2008. godine, a pozitivno je da 36 posto čine prihodi od izvoza. Po njegovom mišljenju, daljnji gospodarski razvoj ovisi o investicijama. Bez toga, reče, dolazi do tehnološkog zastoja i nazadovanja. Bitnim smatra projekte vezane uz transfer znanja, tehnologije i obrazovanja, ali i jednako tako i očuvanje prerađivačke industrije u kojoj radi više od 50 posto zaposlenih.

Poduzetnici o ekonomiji oživljavanja

U okviru ovog tematskog gospodarskog skupa predstavljene su i četiri ludbreške kompanije, tzv. perjanice lokalnoga gospodarstva - Bomark Pak, Oprema, ACG Lukaps i Ducati Komponenti. O njihovom poslovanju, razvoju, planovima i proizvodnim programima govorili su čelni ljudi tih kompanija, stavljajući naglasak na najnovije investicije i proširenja koja će Ludbregu donijeti nova radna mjesta. Oni redom, kako se čulo, ulažu u nove proizvodne hale i tehnologiju, reinvestiraju dobit, ali i od države očekuju manje namete

Otvoren Ludbreški sejem

Ludbreški poduzetnici po završetku ovog tematskog skupa prisustvovali su otvorenju 25. ludbreškog sejma koji se održava na Trgu Svetog Trojstva. Otvorenju se pridružio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Na tom sajmu izlaže više od 90 obrtnika, OPG-ova i poduzetnika iz ludbreškoga kraja i cijele zemlje. Ponuda je raznolika: zdrava hrana, delicije, kožna galanterija, igračke, knjige, bicikli itd. Reklo bi se, za svakog ponešto!

Komentari