Laburisti: Predstavnici radnika u UV-ima uglavnom nelegalno izabrani

Objavljeno: 07.08.2012. 11:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Varaždinski Laburisti u svom novom priopćenju osvrnuli su se na postupak odabira predstavnika radnika u Upravnim vijećima gradskih institucija. Ističu da se radi o velikoj podvali i da većina predstavnika radnika u Upravnim vijećima u većini slučajeva uopće nije osoba koja predstavlja radnike nego osoba koja je podobna upravi institucije.

Barem jednog člana nekog Upravnog vijeća neke gradske institucije trebali bi birati radnici na transparentan i demokratski način, kažu Laburisti dodajući da to u gradu Varaždinu nije slučaj.

- Postoje Javne ustanove gdje su se radnici pozivali jedan po jedan u Upravu koja im je „predložila“ koga izabrati za predstavnika radnika u Upravnom vijeću. Prije toga je naravno „topništvo“ odradilo artiljerijsku pripremu terena tako da se što usmeno, što pismeno,  radnicima stavljalo u uho  postojanje tehnološkog viška. Završetak tako organizirane, drske prijevare bio je onda kad je Uprava prikupila dovoljan broj potpisa za svojeg kandidata. Nikakvih izbora nije bilo, a sve u cilju da radnici ni u ludilu ne bi imali pravog predstavnika – ističu Laburisti u svom priopćenju.

Tvrde da takvi slučajevi sežu u sferu kaznene odgovornosti, pogotovo kad se u takvoj ustanovi utvrdi kriminal.

- Postoje i pisani tragovi gdje su se Uprave obavještavale da su „predstavnici“ nelegalno izabrani, da više ne zastupaju volju većine te da to dovodi u pitanje i sve odluke takvih Upravnih vijeća. To pak otvara mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv svih onih koji su pravovremeno obaviješteni da radnici ne žele da ih u Upravnom vijeću zastupa osoba koju je zapravo postavila Uprava,  a Laburisti Grada Varaždina će razmotriti i te mogućnosti – zaključuju Laburisti u svom priopćenju. 

Komentari