Lepoglava obilježava Europski tjedan sporta i Hrvatski olimpijski dan

Objavljeno: 10.09.2015. 17:56

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35

Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava – Europski grad sporta 2015. godine, nizom sportskih i rekreacijskih manifestacija obilježava Europski tjedan sporta, inicijativu koju je pokrenula Europska komisija kako bi potaknula tjelesnu aktivnost građana te svijest o zdravom načinu života.

Od 7. do 13. rujna po prvi puta će se u europskim gradovima obilježiti Europski tjedan sporta (EWoS). Inicijativu je pokrenula Europska komisija kako bi  istaknula važnost bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću.

U okviru obilježavanja Europskog tjedna sporta, TAFISA i ACES Europe razvili su koncept „Budi aktivan“ (#BeActive Challenge), koji uključuje dva programa - jedan je osmišljen posebno za djecu  (#BeActive Kids Challenge), a drugi je posvećen osnovnoj i univerzalnoj tjelesnoj aktivnosti - hodanju, odnosno pješačenju (#BeActive Walk Challenge) – naglasio je Damir Kužir, tajnik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave.

Lepoglava, Europski grad sporta 2015., prihvatio je izazov te povodom obilježavanja Europskog tjedna sporta i Hrvatskog olimpijskog dana organizira sportsko - rekreativnu manifestaciju od 9. do 12. rujna.

- U srijedu je program održan u Višnjici, gdje je 259 učenika sudjelovalo u nekoj od sportskih aktivnosti. Igrali su košarku, nogomet, trčali i plesali. U četvrtak, na Hrvatski olimpijski dan, program je organiziran u osnovnoj školi u Lepoglavi, gdje smo organizirali vožnju spretnosti na biciklima. U petak će za osnovnoškolce iz Lepoglave biti organizirano pješačenje, te sportski program za učenike u Kamenici – rekao je tajnik lepoglavske Zajednice sportskih udruga na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program Europskog tjedna sporta u Lepoglavi.   

U sklopu programa #Be Active u Lepoglavi će u subotu, 12. rujna, biti organizirane i dvije velike sportske priredbe namijenjene djeci i rekreativcima,  na kojima se očekuje nastup više stotina sportaša, djece i rekreativaca.

Uz sportske igre u gradskom parku, za djecu će biti organiziran i zabavni program tijekom kojeg će se predstaviti karatisti, odbojkaši te nogometašice i nogometaši iz Lepoglave, a svoju će sportsku priču djeci ispričati gost olimpijac – Slavko Goluža, osvajač dviju zlatnih olimpijskih medalja, te lepoglavska odbojkašica Anita Jurgec, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama za osobe s intelektualnim teškoćama koja je ovog ljeta održana u Los Angelesu.

U subotu će u Lepoglavi biti organizirana i priredba #Be Active Walk, tijekom koje će rekreativci svih generacija, od najmlađih do najstarijih, imati prigodu hodati stazom dugom 6 kilometara u okolici Lepoglave.

Lepoglava čak 10 posto proračuna izdvaja za sport, pri čemu nastojimo posebno poticati rekreativne sportske aktivnosti kod naših građana, već od najranije dobi. Želimo da kao Europski grad sporta omogućimo uključenost što više građana u neki oblik tjelesne aktivnosti, ali i da ovakvim akcijama promoviramo kretanje i zdravi način života – naglasio je dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač.  

Partneri priredbe kojom će u Europskom gradu sporta obilježiti i Hrvatski olimpijski dan su - Grad Lepoglava, Hrvatski olimpijski odbor, Zajednica športskih udruga grada Lepoglave, koja okuplja 19 sportskih udruga, lepoglavski TKIC, Ministarstvo unutarnjih poslova, Nezavisna udruga mladih, Udruga umirovljenika Lepoglava, lepoglavski dječji vrtići te osnovne škole iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice.

Komentari