sačuvali su uspomene

Leskovečki vatrogasci izdali monografiju, ovih dana podijelit će je svim kućanstvima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.12.2020. 08:30

Zadnja izmjena: 16.12.2020. 08:33

Aktualna epidemija spriječila je članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Leskovec (VZG Varaždinske Toplice) u organizaciji tradicionalne proslave svog 80. rođendana, planirane za kraj 2020. godine.

No, uz dodatno uređenje svog društvenog doma i druge ovogodišnje aktivnosti, leskovečki su vatrogasci kraj slavljeničke godine obilježili izdavanjem prve monografije o svom bogatom povijesnom putu, sačuvajući tako zauvijek uspomene na značajna ostvarenja i vrijedne "male ljude" koji su napravili mnogo za dobrobit vlastite životne sredine. Peta je ovo monografija iz pera Stjepana Kovačeka, dugogodišnjeg vatrogasnog dužnosnika i autora knjiga o dugovječnim društvenim organizacijama na području Varaždinske županije, ali i više od stotinu stručnih napisa u domaćim i stranim glasilima. 

Svoju monografiju leskovečki će vatrogasci ovih dana podijeliti svim kućanstvima u vlastitom mjestu, zahvalivši tako mještanima na svesrdnoj podršci bez koje rad Društva ne bi bio moguć. Primjerci monografije namijenjeni su i prijateljskim vatrogasnim organizacijama po cijeloj zemlji, s obzirom da gotovo i nema pozivnog natjecanja na području Hrvatske gdje leskovečki vatrogasci u posljednjem desetljeću nisu osvojili poneki trofej. Tradicionalna proslava visoke obljetnice osnutka Društva odgođena je na 2021. godinu, odnosno kada to epidemiološke prilike dopuste.

Komentari