REKAPITULACIJA POLUSEZONE

Luka Bonačić, trener NK Varaždin : "Podbacili smo!"

Objavljeno: 18.12.2019. 17:29

Zadnja izmjena: 18.12.2019. 17:39

Luka Bonačić, trener NK Varaždin u protekla dva mjeseca pokušao je podignuti formu ekipe kako bi se stvorile pretpostavke za ostanak u HT Prvoj ligi i sljedeće sezone. Je li uspio u tome i kakve planove ima u pripremnom razdoblju te nastavku sezone, rekao je u ovom razgovoru.

NK Varaždin je na kraju jesenskog dijela Hrvatski telekom Prve lige na posljednjem mjestu prvenstvene ljestvice s 12 osvojenih bodova, koliko ima i pretposljednji Inter, dok Istra ima samo bod više. To su najvjerojatnije tri momčadi koje će se u proljetnom dijelu prvenstva boriti za ostanak u društvu najboljih.

Momčad NK Varaždin kompletirala se tijekom jesenskog dijela prvenstva, osim toga prvi sastav ekipe često su diktirale povrede i žuti kartoni, uz to u rosteru je bilo i puno igrača bez prvoligaškog iskustva - što su sve bile objektivne poteškoće, ali je li se moglo bolje otkriva Luka Bonačić.

Na početku možete prokomentirati posljednju utakmica protiv Rijeke na Rujevici?  Jesu li se igrači držali dogovorene taktike?

- Posljednje gostovanje na Rujevici pokazalo je da smo u stalnom traženju momčadi i igrača, ali i da je krajnji  rezultat uvijek isti. Imamo htijenje i volju, nešto pokušavamo ali nam individualna kvaliteta uvijek dođe glave. Mislim da je 3:1 je previsoki rezultat, jer smo po statistici bili skoro izjednačeni u svemu. Ono na što nitko ne može utjecati to je postavljanje igrača u konkretnom trenutku, procjena kvalitete tog igrača. Nažalost, mi nismo dva puta bili postavljeni kako treba i oni su nas kaznili.

Kakva je vaša ukupna ocjena polusezone, odnosno posljednja dva mjeseca od kada ste u klubu? Jeste li ostvarili planirani broj bodova?

- Nismo napravili ono što smo trebali. Bez obzira na otežane okolnosti, nije bilo selekcije, dolazili su igrači u hodu i sve skupa. Sve je to ok, ali imali smo utakmice i kod kuće i vani gdje smo bili kvalitetniji, imali kvalitetnije prilike ali nismo uspjeli osvojiti ništa. Meni je bio zadatak, kada sam došao u klub, da nam ne pobjegnu ova dva, tri kluba. Sada kad pogledamo tablicu tu su, na 12 i 13 bodova smo. Ali, bodovni saldo koji sam ja priželjkivao trebao je biti 15 ili 16 bodova, e to nismo ostvarili. Podbacili smo. Tri do četiri boda smo manje osvojili nego što smo trebali i planirali i što je bilo realno tijekom vremena koliko sam proveo ovdje.

"Ima igrača koji su postigli svoj maksimum"

Do sada ste potpuno upoznali igrački kadar, njihove kvalitete i mane. Kakva je vaša ocjena igrača i njihovog zalaganja na utakmicama?

Na početku ja bi najprije čestitao svim igračima. Svaki trening i utakmicu davali su svoj maksimum. Uprava također. Živjeli smo nogomet. Ali, vjerojatno ovdje ima igrača koji su došli do svog maksimuma i teško da mogu dati nešto više. Dosta razloga ima, nemamo dovoljno iskustva, nemamo dovoljno samopouzdanja. A, to dolazi jedno s drugim. Imamo previše igrača kojima je ovo prva sezona u Prvoj ligi. To se osjeti, ali s te strane nemam što zamjeriti dečkima.

"Treba nam četiri do pet igrača"

Ljubitelje nogometa u Varaždinu i sve navijače NK Varaždin zanima je li sve izgubljeno za ovu sezonu? Vraća li se Varaždin u Drugu ligu?

- Ne. Kad se sjetimo koliko je Rudeš prošle godine zaostajao, mi smo tu. Samo bod od devetog mjesta. Nema kluba iz Druge lige koji nam nešto može napraviti u tim kvalifikacijama. Još uvijek je 17 utakmica i 51 bod u igri. Ako se kvalitetno pripremimo i pojačamo sve je moguće. Sve će ovisiti o realizaciji igrača. Mi trebamo u svakoj liniji po jednog igrača. Nama treba četiri do pet igrača koji su se već dokazali. Hoćemo li to uspjeti, o tome ovisi naš rezultat u proljetnom dijelu.

Kakav je plan i program priprema za nastavak sezone, koja počinje već početkom veljače. Ekipa se tako ponovo okuplja već 4. siječnja?

- To me veseli, jer smo imali grupu igrača koja je dolazila u hodu, koja nije bila na pripremama. Sad ćemo imati kontrolu nad igračima u fazi pripremanja i uigravanja. Ako i dobijemo manje kvalitetnih igrača naša igra bi morala biti bolja, jer ćemo se još bolje pripremiti i zbližiti. Što je do sada bio problem. Mi smo svako kolo gubili po dva, tri igrača a to vam je rezultat nepripremljenosti i lutanja tih igrača, traženja angažmana. S te strane će, ja se nadam, biti kud i kamo bolje.

Problematična završnica

Iz analize dosadašnjih utakmica u kojim segmentima igre je bilo najviše zamjerki? Na čemu treba najviše raditi za vrijeme priprema?

- Vrlo je problematična završnica. Mi smo dali najmanje golova u ligi, a nije da nismo imali prilike.  Ne mogu si prebaciti kao treneru da smo igrali samo neku pasivnu zonu, samo „daj obrani se“. Ne, bilo je trenutaka kada samo stajali otraga i čekali ali je bilo i igre prema naprijed, kada su se stvarale prilike.

Spominjali ste pojačanja ali da bi se i oni uklopili i uigrali i ekipu potrebno ih je dovesti do početka priprema do 4. siječnja. Je li to realno za očekivati?

- Razgovarao sam s Upravom u tom smjeru. Da, trebalo bi do 4. siječnja dovesti pojačanja ali morate znati da je sada rasprodaja. Ne možete sada dobiti kvalitetnu robu. Ljeti se kupuje. Ali mi smo u situaciji da ne možemo biti izbirljivi. Problem je što nitko ne može ići ako nema dozvolu kluba. Trebamo sačekati početak priprema, postoji mogućnost da još nećemo biti do kraja popunjeni ali možda ćemo biti pametniji i imati jasniju situaciju.

Mogu li se u juniorskoj momčadi potražiti igrači, koji bi zadovoljili kriterije igranja u Prvoj ligi i na taj način dijelom popuniti igrački roster?                         - Sigurno da ima materijala i da ćemo nekoliko juniora priključiti da počnu raditi, a ako netko ispliva sigurno da će doći u kadar.

Komentari