Grad Varaždinske Toplice

Održan prvi 'Nocturnus COOLture vestigia lasae / Dodir s umjetnošću'

Objavljeno: 28.06.2023. 09:36

Zadnja izmjena: 28.06.2023. 09:59

Prvi međunarodni festival ''Nocturnus COOLture vestigia lasae / Dodir s umjetnošću'', poetsko – slikarsko - glazbeno- terapeutska manifestacija povodom obilježavanja ljetnog solsticija, održana je u subotu u Varaždinskim Toplicama.

 Na toj arheološkoj, ekološkoj, lječilišnoj i turistički atraktivnoj destinaciji, među zidinama nekadašnje bazilike, organizatori su, vođeni povijesnim tragom i željom da se umjetnost ponovno smjesti u prostor u kojem je obitavala u davnini,  predstavili mnogobrojnoj publici poeziju, glazbu i slikarstvo autora iz Slovenije i Hrvatske.

 U Ivanjskoj noći  isticalo se gostovanje profesionalnog glumca i književnika Enesa Kiševića sa suprugom Asjom Kišević, a publika  je uživala u poeziji još troje suvremenih pjesnika: Nenada Slukića iz Varaždina, slovenske pjesnikinje iz Velikog Mraševa, Nuše Tičar i pjesnikinje Vlatke Bošnjak iz Samobora, kaže se u priopćenju iz Varaždinskih Toplica. 

 U glazbenom dijelu festivala nastupila je zagrebačka harfistica Tara Franjić, učenica na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor te profesor glazbe iz Hraščine Trgovišća, Mihael Plantak, klavijaturista i gitarista. Među ostalim, poklonici umjetnosti uživali su i u slikarskom performansu, koji se odvijao u hodnicima iskopina, a na platna su boje nanosili bračni par Đurđica Nemec i Ivica Nemec iz Brezničkog Huma te slikarica Snježana Novotny iz Kneginca.

Organizatori festivala su Udruga za promicanje kulture Ritam misli iz Varaždina, Udruga za književnost i kulturu Humščak iz Brezničkog Huma i Turistička zajednica Varaždinskih Toplica. 

Komentari