ozbiljna situacija s gripom

OGROMAN BROJ OBOLJELIH Gripa u našoj županiji dosegla vrhunac - najviše na udaru mladi!

Objavljeno: 31.01.2017. 13:12

Zadnja izmjena: 31.01.2017. 13:16

Foto: Ilustracija

Za razliku od prošle godine kada je do konca travnja u našem kraju bilo zabilježeno oko 500 oboljelih od gripe, ove je sezone - točnije do 29. siječnja - broj oboljelih već dostigao 2000.

Nazvali su voditeljicu epidemiologije dr. Katicu Čusek Adamić, kako bismo dobili što precizniju sliku trenutačne situacije.

- Prošloga tjedna prijavljeno je 546 novih slučajeva, dok je tjedan ranije taj broj iznosio 439. Možemo reći da je to vrhunac epidemije. Sljedeći tjedan očekujemo otprilike isti broj novih slučajeva, a onda bi trebao slijediti pad. - izjavila je doktorica Čusek Adamić.

Mladi na udaru

Prema njezinim podacima, najviše su na udaru mlađe osobe u dobi od 7 do 29 godina - prošlog je tjedna prijavljeno njih 250. Drugi su na udaru radno aktivne osobe, ali oboljelih ima i među malom djecom. Čak 66 djece u dobi od 1 do 4 godine oboljelo je od gripe, a bolest je pogodila i 7 beba.

No, iako je na području Hrvatske od gripe preminulo 12 osoba - od kojih i dvije bebe - u našoj županiji nema preminulih od ove zarazne i potencijalno vrlo opasne bolesti. Prema riječima doktorice Čusek Adamić, ove je godine epidemija počela nešto ranije nego prošle godine, a mogla bi trajati do kraja travnja. 

Još nije kasno za cijepljenje, ali...

Cijepljenje od gripe počelo je još u studenom, no načelno ono i dalje traje. Međutim, osobe koje se sada cijepe ipak bivaju upozorene da im nitko ne može jamčiti kako u deset dana nakon cijepljenja neće dobiti gripu. Ipak, ako se cijepe i u tom desetodnevnom roku ne dobiju gripu - cijepljenje je uspješno.

U principu, obično svake treće godine i izbije jača epidemija gripe nego što je uobičajeno. Stručnjaci ipak upozoravaju da bi ovogodišnja epidemija mogla biti najjača još od 2009. godine.

Komentari