epidemija gripe u našem kraju

GRIPA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI Ove je godine i kod nas znatno intenzivnija nego obično

Objavljeno: 04.01.2017. 09:00

Zadnja izmjena: 04.01.2017. 09:02

Foto: Ilustracija

Ovih je dana dosta medijske pozornosti izazvala vijest o intenzivnoj epidemiji gripe u Hrvatskoj. Prema riječima epidemiologinje Katice Čusek Adamić ista je situacija i u našoj županiji, jer slučajeva gripe ima znatno više nego obično.

Naime, do 31. prosinca registrirano je već 160 slučajeva oboljelih od gripe. To zapravo znači da je oboljelih negdje dvaput više, jer dosta njih koji se razbole ostaju jednostavno doma i ne prijavljuju liječniku oboljenje. Broj slučajeva se učetverostručio od početka prosinca i nastavi li se ovakvim tempom - broj oboljelih će najvjerojatnije znatno premašiti uobičajenu brojku od 500 slučajeva u županiji. Jer, epidemija gripe po pravilu traje sve do konca trećeg mjeseca. Ovakav intenzitet nije neuobičajen zato što obično svake treće godine imamo jaču navalu gripe.

Još nije kasno za cijepljenje

Najviše je oboljelih u dobnoj skupini od 30 do 65 godina te djece. Radi se o gripi tipa A, varijante H3N2 - za koju je upravo i prilagođeno ovogodišnje cjepivo. Stoga je dobro cijepiti se, još nije kasno ako to dosad niste napravili, a spadate u rizičnu skupinu. Eventualne nuspojave cijepljenja puno su benignije od svih komplikacija koje vam gripa može napraviti.

Za one koji se ne cijepe, prevencija je da žive i hrane se zdravo, da se kreću, peru ruke i izbjegavaju mjesta masovnijeg okupljanja. Između ostalog, ako vam baš nije nužno, nemojte ići u liječničke ordinacije, jer je u čekaonicama i najveća mogućnost da pokupite virus.

 

Komentari