ŽUPANIJSKI NOGOMETNI SAVEZ

Pravobraniteljica za djecu preporuča da se za prijevoz sportaša osiguraju sredstva u lokalnim proračunima

Objavljeno: 08.01.2020. 12:56

Zadnja izmjena: 08.01.2020. 12:59

Na adresu Županijskog nogometnog saveza Varaždin, ali i drugih županijskih sportskih zajednica te nacionalnih sportskih saveza putem HOO, stigao je dopis Pravobraniteljice za djecu RH  Helenca Pirnat Dragičević u kojem podsjeća na Preporuku o organiziranom prijevozu sportaša Središnjeg državnog ureda za sport.

Naime, Pravobraniteljica upozorava da „brojni klubovi, a naročito manji klubovi koji nemaju organizacijske i financijske kapacitete, putovanja na natjecanja/turnire i pripreme organiziraju na način da djecu prevoze treneri vlastitim ili klupskim vozilima. Nerijetko se radi o putovanjima na relacijama od više stotina kilometara pri čemu se na put za povratak u pravilu kreće u kasnim poslijepodnevnim satima. Broj kilometara, umor, iscrpljenost, vožnja noću, te upitno iskustvo vozača koji vozi djecu, prijetnja su sigurnosti djece!

Problem prijevoza sportaša

Sve je to potaknuto slučajem smrtnog stradavanja djeteta i trenera u lipnju 2018. godine, ali i drugih sličnih događaja te nastavljanja slične prakse prijevoza mladih sportaša. U želji da se ovakvi nemili događaji nikad ne ponovo Pravobraniteljica podsjeća na Preporuku o organiziranom prijevozu sportaša na natjecanja i pripreme, Središnjeg ureda za sport i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Isto tako podsjeća da dok se ovo područje precizno zakonski ne regulira da sportski savezi svojim aktima reguliraju ovo područje i osiguraju najviši standard sigurnosti djece. Također, se preporuča da nacionalni i županijski sportski savezi pronađu i dodatna sredstva za natjecanja/pripreme i putovanja mladih sportaša.

Sigurnost mladih sportaša

U Preporuci o organiziranom prijevozu sportaša na natjecanja i pripreme piše još da se za prijevoz koristi javni prijevoz, usluge profesionalnih vozača ili usluge pravih subjekata koji se bave prijevozom.

Zatim, da se organizatori natjecanja i turnira prilagode vremenik natjecanja sportašima koji putuju ili da osiguraju smještaj. Za tu namjenu preporučuju da se osiguraju sredstva u lokalnim i područnim proračunima uz napomenu:  „Navedena sredstva trebala bi biti jedan od prioriteta prilikom donošenja programa javnih potreba u športu“.

Komentari