posjet

Predsjednik Milanović danas će boraviti na području naše županije, evo kojim povodom

Objavljeno: 02.10.2023. 18:14

Zadnja izmjena: 03.10.2023. 06:30

U Ludbregu se sutra obilježava 80. obljetnica Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanja brigade "Braće Radić", a događaju će, između ostalih, nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Naime, kako obavještavaju iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, u 10:40 sati predsjednik Milanović položit će vijenac kod Spomen-kosturnice na mjesnom groblju Grada Ludbrega, nakon čega će s početkom u 11 sati sudjelovati na obilježavanju 80. obljetnice Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanje brigade "Braća Radić" u Dvorcu "Batthyany". Pritom je predviđeno i njegovo prigodno obraćanje.

Podsjetimo, Šemovečka bitka, koja se dogodila 3. listopada 1943., jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.

Komentari