Prema istraživanju, Novi Marof je treći najštedljiviji grad u Hrvatskoj

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 02.01.2014. 15:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Dragutin Kliček

Društevni aktivist i predavač matematike sa Sveučilišta Velika Gorica, Aleksandar Hatzivelkos, iznose koji se u jedinicama lokalne samouprave na godišnjoj razini potroše za plaće zaposlenika podijelio je s ukupnim brojem stanovnika.

Na taj način Hatzivelkos je dobio iznos koji se u pojedinim općinama odnosno gradovima, godišnje izdvaja za plaće zaposlenika po svakom stanovniku (vidi ovdje).

Pritom se pokazalo kako se na obali za plaće zaposlenika lokalne samouprave izdvaja više nago u kontinentalnom dijelu zemlje, i to bez obzira na financijsku snagu pojedine općine ili grada.

Na vrhu top liste najrastrošnijih gradova tako se nalaze Umag s potrošnjom od 2713 kuna po stanovniku, a slijede ga Opatija (2150 kuna), Rovinj (2113 kuna), Krk (2086 kuna) i Mali Lošinj (1995 kuna).

Postoji, dakako, i ljestvica najštedljivijih gradova, a u top 10 pritom ulaze dva grada i dvije općine s područja Varaždinske županije.

Najštedljiviji su tako Pleternica i Kutjevo, sa 159 odnosno 287 kuna po stanovniku, a slijede ih Novi Marof, Đakovo i Lepoglava.

U Novom Marofu za plaće zaposlenika lokalne samouprave izdvaja se 293 kune po stanovniku, u Đakovu 297, dok stanovnici Lepoglave za zaposlene u lokalnoj samoupravi izdavajaju 311 kuna.

Od općina u Varaždinskoj županiji, sa 84 odnosno 94 kune po stanovniku, među najštedljivije se ubrajaju općine Maruševec i Visoko.

Vjerovali ili ne, postoje i općine u kojima se volontira. Sedam općina u RH tijekom posljednje tri godine nije isplatilo nikakav iznos na ime naknada za rad predstavničkih i izvršnih tijela, a u našoj županiji to su općine Donja Voća i Visoko.

Više pročitajte u Tjedniku eVaraždin koji će izići 10. siječnja...

Komentari