festival slastica

Projekt „Grofica Lujza predstavljen na Festivalu slastica Zagrebačke županije „Kriški oblizeki“

Objavljeno: 04.09.2016. 15:18

Zadnja izmjena: 04.09.2016. 15:19

Festival slastica Zagrebačke županije „Kriški oblizeki“ ove se godine održao 3. 9. i to po devetnaesti put. Idejna začetnica Festivala je Božica Brkan, poznata novinarka i književnica. U natjecateljskom dijelu manifestacije sudjeluju profesionalci i amateri tj. svi oni koji donesu svoju slasticu u Osnovnu školu „Milke Trnine“ u Križu gdje se čitavi Festival odvija.

Slastice se prijavljuju u četiri kategorije: kolači s kremama, starinski kolači, torte i ostale slastice. Ove godine za natjecateljski dio Festivala bilo je prijavljeno čak 160 slastica. I ove godine na Festivalu su svoje slastice izložili i žitelji Grada Novog Marofa.

Etnolog Tibor Martan osmislio je zanimljiv način prezentacije jednog dijela tradicijske kuhinje i povijesti Grada kroz izložbeni štand pod nazivom „Grofičin doručak“. Od slastica na štandu su predstavljeni kiflini s bučnim uljem i tikvinim košticama, kruščići grofice Lujze sa sjemenkama lana, starinsko čajno pecivo sa orasima poznato pod nazivom „cvibok“ te domaći starinski medenjaci. Kolače je za štand ispekla Ana Martan.

U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije izvedena je dramsko-scenska igra „Automobil grofa Rudolfa“ tijekom koje je dvojnica grofice Lujze Erdődy, Dubravka Baneković, upoznala okupljene s događajima iz života grofičina supruga Rudolfa osobito s njegovom strasti prema automobilima i brzoj vožnji. 

Varaždinki prva nagrada

U sklopu Festivala održan je i okrugli pod nazivom „Domaći proizvod od polja do desertnog stola“. Svoje viđenje ruralnog razvoja hrvatskih krajeva dala je Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu i članica odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Zlatko Puntijar, poznati ugostitelji, predstavnici Lokalne-akcijske grupe Moslavina, predstavnici Zagrebačke županije te učitelji Osnovne škole „Milka Trnina“. U radu Okruglog stola sudjelovao je Tibor Martan koji je prisutne upoznao s ciljevima i realizacijom projekta „Grofica Lujza“.

Stručni žiri, u sastavu Božica Brkan, Rozalija Kurjaković i Zlatko Puntijar, dodijelio je u kategoriji starinskih kolača treće mjesto kiflinima iz Madžareva Ane Martan. Posebnost kiflina krije su u domaćim proizvodima tj. domaćem putru, crnom bučinom ulju te tikvinim košticama. Ana Martan nagrađena je vrijednim nagradama sponzora Festivala.

Prva nagrada u kategoriji torti pripala je Nikolini Horvat Rabuzin iz Varaždina za tortu u obliku nogometne lopte.

Organizator manifestacije je tamošnje Društvo „Naša djeca“ – Vladimir Nazor. Festival slastica „Kriški oblizeki“ humanitarnog je, ali i natjecateljskog karaktera. Prodajom kolača prikupljaju se sredstva za brojne aktivnosti Društva.

Komentari