SPORTSKI PUT ZLATKA DALIĆA

Tko je Dobri čovjek iz Varaždina, Zlatko Dalić?

Objavljeno: 14.07.2018. 10:31

Zadnja izmjena: 14.07.2018. 11:50

Tko je Dobri čovjek iz Varaždina, Zlatko Dalić? Parafrazirajući naslov Brechtovog djela, s kojim bi se u neko drugo vrijeme moglo naći još mnogo poveznica. Odgovor zasigurno ne možemo naći samo u činjenicama igračke i trenerske karijere, ali one su već i prije dolaska u reprezentaciju bile impresivne.

Na velika vrata Zlatko Dalić ulazi u interes hrvatske sportske javnosti 7. listopada prošle godine nakon jednoglasne odluke IO HNS-a  o njegovom postavljanju za izbornika reprezentacije.

Igračka karijera

Zlatko Dalić rođen je 1966. godine u Livnu, ali početkom devedesetih godina prošlog stoljeća stiže u Varaždin i od tada tu živi s obitelji.

Igračku karijeru započeo je u NK Troglav 1918. u Livnu a nastavio u Hajduku, Cibaliji, Budućnosti iz Podgorice, mostarskom Veležu te od 1992. godine u  Varteksu.

Trenerska karijera

Trenersku karijeru započeo je u Varteksu 2000. godine kao pomoćni trener. Od 2002. do 2005. godine obavljao je funkciju sportskog direktora Varteksa, a od 2003. do 2005. godine bio je i pomoćni trener tadašnjem treneru Varteksa Miroslavu Ćiri Blaževiću.

Za glavnog trenera Varteksa izabran je 2005. godine kada s ekipom osvaja treće mjesto u 1. HNL a nastupaju i u finalu Hrvatskog Kupa.

U Rijeku odlazi 2007. godine te u toj sezoni osvaja četvrto mjesto u 1. HNL. Godinu dana kasnije trenira albanski Dinamo iz Tirane i osvajaju njihov superkup, a 2009. preuzima trenersku klupu Slaven Belupa. Nakon toga, 2010. godine odlazi u Saudijsku Arabiju kao trener Al Faisaly iz Harmana.

Saudijska Arabija

U sezoni 2012/13. Dalić postaje trenerom Al Hilal olimpijske nogometne momčadi, u stvari druge ekipe kluba. Tada tijekom sezone mijenja Antoine Kombouaréa na mjestu prvog trenera kluba, te s ekipom Al Hilal osvaja King Cup, te se plasirao u playoff fazu azijske Lige prvaka. Kao trener Al Hilala završio je kao 13. trener svijeta za ožujak 2013. prema World Coach Rankingu.

Ujedinjeni Arapski Emirati

2014. godine, nakon što je Enrique Sanches Flores dobio otkaz u Al Ainu‎, Dalić je predstavljen kao novi trener kluba iz Ujedinjenih arapskih emirata. Klub tada po prvi puta prolazi u play off fazu natjecanja azijske Lige prvaka i to kao prvoplasirana momčad svoje skupine i ulazi u osminu finala tog natjecanja. Osvaja UAE President's Cup 19.svibnja 2014. Sljedeće sezone je stigao do polufinala azijske Lige prvaka.

Godinu dana kasnije Al Ain suvereno osvaja naslov prvaka Ujedinjenih arapskih, a Dalić je proglašen za najboljeg trenera Ujedinjenih Arapskih Emirata u sezoni 2014/15.

Tijekom pripremnog razdoblja za sljedeću sezonu, Al Ain je gostovao u Maroku gdje se održao prvi UAE-Maroko Superkup ili tzv. Friendship Cup. Utakmica je odigrana na rasprodanom Stade Mohammed V u Casablanci protiv Wydad Athletic Club. Al Ain je pobijedio nakon jedanaesteraca, dok je regularno vrijeme završilo 3:3. Neposredno nakon toga osvaja superkup Ujedinjenih Arapskih Emirata protiv  Al Nassra iz Dubaija, rezultatom 4:2.

Uspjesi i odlični rezultati pratili su ga do kraja suradnje s Al Ainom 2017. godine, a klub je prema Football Database rankingu od  2014. godine skočio s 335. kluba na svijetu na 122. mjesto, te je proglašen petim najboljim klubom na azijskom kontinentu.

Ponovo Hrvatska

Što se hrvatske reprezentacije tiče Dalić je od 2006. bio trener U21 reprezentacije, a od već spomenutog 7. listopada 2017. izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, dok je sve što je uslijedilo nakon toga već upisano u zlatnu knjigu hrvatskog sporta.

Komentari