Siniša Česi

U Centru za socijalnu skrb Varaždin lani posvojeno svega osmero djece

Objavljeno: 28.01.2016. 17:01

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 19:33

U Centru za socijalnu skrb Varaždin koji je nadležan za 114 udomiteljskih obitelji za djecu i mlađe punoljetne osobe bez adekvatne roditeljske skrbi, do kraja 2015.godine posvojeno je ukupno osmero djece...

U udomiteljskim obiteljima smješteno je sveukupno 229 djece i mladih, od čega je za 112 -ero udomljeno djece nadležan Centar za socijalnu skrb Varaždin, doznajemo od dipl.soc. pedagoga Siniše Česija, ravnatelja spomenute ustanove.

- Za preostalo 117 djece nadležni su Centri za socijalnu skrb iz cijele Republike Hrvatske, i to od Vukovara pa do Trogira. Inače, od ukupno 229 udomljene djece do 31. prosinca 2015. godine svega devetero djece ima ispunjeno sve pretpostavke za posvojenje. Međutim, zbog tjelesnih, intelektualnih, mentalnih ili senzoričkih teškoća koje ta djeca imaju ili su pak starije kronološke dobi, ta djeca spadaju u kategoriju "teško posvoijive djece" – naglasio je Česi. 

Dodao je kako velika većina potencijalnih posvojitelja navodi da je “spremna posvojiti dijete do treće godine a iznimno i do predškolske dobi“, te se potencijalni posvojitelji rijetko odlučuju na posvojenje djece školskog uzrasta, kao i na posvojenje djece sa teškoćama u razvoju. 

- Do kraja prosinca 2015. Centar za socijalnu skrb Varaždin zaprimio je iz cijele RH ukupno 91 molbu za posvojenjem djece. Tijekom cijele 2015.godine izvršeno je 12 obrada novih potencijalnih posvojitelja, koji se nalaze u registru posvojitelja – zaključio je Česi.

Komentari