sjevernohrvatske putositnice

Foto - U Novom Marofu predstavljena knjiga Martina Lukavečkog 'Oteto zaboravu'

Objavljeno: 01.12.2021. 19:23

Zadnja izmjena: 01.12.2021. 19:23

Foto: Luka Šalamun

U Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu danas je održano predstavljanje knjige "Oteto zaboravu", sjevernohrvatskih putositnica Martina Lukavečkog.

Martin Lukavečki u knjizi svoje "putositnice" iznosi u hrvatskom književnom jeziku uz koji povremeno uvodi moderne kajkavske izraze, u pokušaju da se čitatelju dočara moderni svakodnevni život i današnja situacija. Iako su povijesni temelji, legende i mitovi važni, autor naglasak stavlja na priče i probleme današnjeg življa koje u konačnici i najbolje poznaje svoj kraj. Predstavljanju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

- Drago mi je da možemo prirediti predstavljanje knjige našeg poznatog novinara koji je mnoge svoje emisije pretočio u knjigu. Značajan broj reportaža napravljeno je upravo s područja Novog Marofa, a većinom su to starinske priče kojih će, sve dalje, biti sve manje. Ne samo da podupiremo takve izvođače, već smo i značajan broj knjiga kupili od samog autora - rekao je Jenkač.

Inače, Martin Lukavečki je poznati hrvatski novinar i putopisac koji je odlučio svojih pedesetak godina rada predstaviti u tiskanom izdanju. Autor stavlja naglasak na priče i probleme ljudi koji i najbolje poznaju svoj kraj i čitatelju predočava njihove sudbine. Šezdesetak objavljenih reportaža u knjizi samo je djelić autorova arhiva iz kojeg su neke objavljene u programu Hrvatske televizije ili tiskanim izdanjima u kojima je surađivao. 

Komentari