grad varaždinske toplice

U Varaždinskim Toplicama obilježen Dan svjesnosti o gastroshizi

Objavljeno: 02.08.2023. 14:18

Zadnja izmjena: 02.08.2023. 14:18

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe.

Svake godine, na datum 30. srpnja, obilježava se Dan svjesnosti o gastroshizi diljem svijeta, kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na postojanje ove dijagnoze, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih beba i njihovih roditelja da bi im olakšala ovo izazovno putovanje. Nositelj ove inicijative je internacionalna organizacija The Global Gastroschisis Foundation, koja povezuje obitelji, liječnike i istraživače iz cijelog svijeta. Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi.

Iako The Global Gastroschisis Foundation svoje volontere u Hrvatskoj ima od 2019. godine, većina obitelji pogođene tom dijagnozom je za to saznalo tek nakon što se Hrvatska uključila u obilježavanje dana svjesnosti o gastroshizi 2020. godine osvjetljavanjem svojih gradskih znamenitosti. Otkad se ova inicijativa provodi, puno više obitelji dolazi do informacija i podrške koja im je potrebna, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Ukoliko se želite povezati s drugim obiteljima u Hrvatskoj i saznati informacije iz prve ruke, možete se javiti hrvatskim ambasadoricama i članicama The Global Gastroschisis Foundation koje će vas zatim spojiti s obiteljima: Margareta Lovković ([email protected]) i Marija Sbutega ([email protected]).

Komentari