Uz rijeku Bednju Lepoglavčani će na pokusno-pokaznom polju brati buču

Objavljeno: 07.09.2015. 20:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Ilustracija

Na području Putin uz rijeku Bednju u Lepoglavi sutra, u utorak 8. rujna, bit će upriličena berba buča uzgojenih na pokusno-pokaznom polju. Riječ je o berbi buča uzgojenih u okviru Projekta pokusno–pokaznog polja buča, kojeg provodi Agro–turistički klaster "Lepoglava".

Berba buča biti će organizirana uz degustaciju bučinih proizvoda. Svi zainteresirani moći će vidjeti strojni način berbe buča te dobiti informacije o cijelom procesu uzgoja buča kao i načinu proizvodnje različitih bučinih proizvoda. Projekt se provodi u suradnji s Gradom Lepoglavom, Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Poljoprivrednom savjetodavnom službom i Uslužnom uljarom Presečki.

Inače, u suradnji s Uslužnom uljarom Presečki i lokalnim OPG-om Čanžar, obrađivana su polja u Lepoglavi na površini većoj od četiri hektara. Uslužna uljara Presečki izvodila je sve potrebne radove na pokusno - pokaznom polju, zakupljenom od Grada Lepoglave, a u suradnji s OPG-om Čanžar obrađivana su ostala polja koja je ATK Lepoglava uzeo u zakup od građana.

Proces je započeo pripremom zemljišta - gnojenjem, oranjem te obradom rotobranom. Uslijedila je sjetva koja je provedena u suradnji s navedenim partnerima. Polja su se održavala međurednim kultiviranjem i ručnim okopavanjem kako bi se uklonili korovi, a nakon čega je uslijedila dohrana buča.

Kad se počnu sušiti plodne drške listova i vriježa, te kad 95% plodova buče dobi karakterističnu žuto - zelenu boju, buče su dovoljno zrele za berbu. Tada se strojno zgrnu u redove i tako ostave da dozore četiri do sedam dana, nakon čega slijedi berba. Berba na većim površinama se obavlja kombajnom za branje buča što uvelike olakšava posao. Stroj pod pritiskom izvlači koštice, a ostatak tikve ostaje na polju. Koštice se nakon branja peru i suše nakon čega se prerađuju u ulje.

- Uslužna uljara Presečki ima dugu tradiciju bavljenja poljoprivredom te samim uzgojem buča, stoga nije bilo teško izabrati partnera za ovakav projekt koji je ujedno i prvi poljoprivredni projekt  ATK Lepoglava.Uzgoj buča delikatan je i zahtjevan posao koji iziskuje puno uloženog vremena i rada kako bi se došlo do konačnog proizvoda koji se može plasirati na tržište. Od dobivenih bučinih koštica ATK Lepoglava namjerava proizvesti bučino ulje i koštice u manjim pakiranjima za jelo. Prva promocija odradit će se na Sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će se održati u sklopu 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Na taj će način ATK Lepoglava svojim sugrađanima omogućiti kupnju nerafiniranog bučinog ulja proizvedenog u vlastitom gradu, a isto tako i novi prehrambeni proizvod koji ovaj grad može ponuditi svojim brojnim posjetiteljima – ističu u ATK-u "Lepoglava"

Komentari