Varaždinka Helena Srkulj bila je kuma prvog aerotaksija u Hrvata

Objavljeno: 04.08.2012. 08:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Zbirka autora

Heleni Srkulj, supruzi varaždinskog povjesničara i stručnog pisca dr. Stjepana Srkulja koji je obavljao i dužnost zagrebačkog gradonačelnika, pripala je čast da 10. studenoga 1929. godine bude kuma na krštenju prvog hrvatskog privatnog aerotaksija koji je tom zgodom dobio ime - „Dalmacija“.   

Avion je bio vlasništvo Vida Kršlovića, Zadranina koji je u Zagrebu utemeljio prvu privatnu pilotsku školu u K SHS. Odmah nakon obavljene svečanosti, naša je hrabra Varaždinka prva poletjela u „nebeskom“ taksiju sa uzletišta Borongaj.

Sudbina je htjela da baš taj Kršlovićev avion bude prvi koji je 1930. godine sletio na uzletište Vinokovčak u Varaždinu i našim sugrađanima omogućio da tijekom panoramskog leta vide barokni grad iz ptičje perspektive.

Časni roditelji, a sin pilot i pljačkaš

Dodajmo i to da je Marcel, sin supružnika Srkulj bio mornarički pilot u prvom svjetskom ratu. Na veliku žalost i sramotu svojih časnih roditelja te Varaždinaca, krajem tridesetih godina „proslavio“ se u možda najvećoj pljački koja je zabilježena u Kraljevini Jugoslaviji.

Inače, Helena Srkulj bila je kćerka inženjera Thinaulta koji je sudjelovao u gradnji željezničke pruge Varaždin – Golubovec. Njezini roditelji u Varaždinu su imali tvornicu čuvenog francuskog sira „Imperijal“.

Umrla je 5. srpnja 1947. godine u Zagrebu, te je sahranjena u obiteljskoj grobnici na Mirogoju.

Komentari