Grad Varaždinske Toplice

Varaždinske Toplice na mapi EGTS Regija Mura, Ratković očekuje brojne dobrobiti

Objavljeno: 20.07.2023. 18:20

Zadnja izmjena: 20.07.2023. 18:35

Europska grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTS) Regija Mura proširila je svoju mapu članova te je na njihovoj karti kao novi član i Grad Varaždinske Toplice, a to bi, smatra toplička gradonačelnica  Dragica Ratković, trebalo tom gradu donijeti brojne dobrobiti.

O priključenju Varaždinskih Toplica EGTS Regiji Mura odluku je donijelo Gradsko vijeće na svojoj 15. sjednici radi jačanja gospodarske, socijalne i druge suradnje, utemeljene na teritorijalnoj suradnji lokalnih samouprava Mađarske i Hrvatske, navodi se u današnjem priopćenju iz Varaždinskih Toplica.

- Iznimno mi je drago što su i naše Varaždinske Toplice u ovoj grupaciji jer će nam to, sigurna sam, donijeti brojne dobrobiti. Takve su grupacije uspostavljene radi lakše prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje država članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti. Između ostalog, EGTS Regija Mura vrlo je uspješna u privlačenju europskih sredstava, a budući da i mi u planu imamo ideje i planove, odnosno projekte koje namjeravamo prijaviti na natječaje, dobro će nam doći iskustva i pomoć naših partnera – istaknula je Ratković.

Inače, u nizu europskih grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTS), Regija Mura može se smatrati razmjerno novim udruživanjem gradova i općina. Grupacija je registrirana sa sjedištem u Serdahelu (Tótszerdahely), Mađarska, 28. svibnja 2015. godine. Udružuje 21 općinu partnera te dodatnih 39 naselja smještenih u regiji uz mađarsko-hrvatsku granicu. Od 60 naselja u regiji, 35 ih je na teritoriju Mađarske, a 25 u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

Komentari