Župan Predrag Štromar: Puno očekujemo od nove Vlade

Objavljeno: 28.12.2011. 11:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Varaždinski župan Predrag Štromar i njegovi zamjenici još jednu tešku godinu završavaju u optimističnom raspoloženju. Puno očekuju od nove vlasti koja je u istim, „narančasto-crvenim“, bojama kao i županijska vlast. Zato će i dio županijskih službenika uskoro put Zagreba, na pozicije u ministarstvima i Vladi.

Iako je iza njih financijski teška godina, župan Predrag Štromar ipak ne očajava i nada se da će 2012. godina biti bolja. Nade polaže u novu Vladu koja je od nedavno također u „narančasto-crvenim“ bojama.

- U sljedećih nekoliko mjeseci očekujemo da će se pokrenuti trend razvoja Hrvatske te da će BDP početi rasti. To bi trebalo donijeti stabilnost županijskom proračunu. Od državne vlasti očekujemo i da podrži neke naše projekte kao što su dogradnja kirurgije u varaždinskoj bolnici, formiranje Sveučilišta Sjever te sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca – istaknuo je župan na završnom druženju s novinarima u Županijskoj palači.

U svom mandatu župan je često upozoravao na iznimno visoku centralizaciju države i pozivao Vladu da financijski i organizacijski decentralizira svoju vlast.

Od nove Vlade očekuje da krene u tom smjeru, ali ipak se ne nada da bi se taj projekt mogao osjetiti već iduće godine.

- Nažalost, Vlada u ovom trenutku ima druge prioritete. Prije svega moraju „rezati“ proračun i smanjiti javnu potrošnju. To nije lak zadatak jer istovremeno moraju razmišljati i o razvoju gospodarstva jer bez toga nema budućnosti za Hrvatsku. Očekujem ipak da će sljedeće godine početi priprema za decentralizaciju i da će se već 2013. godine početi s realizacijom tog velikog i važnog projekta - istaknuo je Štromar.

Svoje ideje župan će u Zagrebu moći provoditi i sa svojim donedavnim kolegama. Naime, neki od službenika u Varaždinskoj županiji dobili su pozive da se pridruže ministarstvima i Vladi pa će tako neki od njih uskoro put Zagreba.

Komentari