Odgovor

Bosilj: Stričaku je nezamislivo da ga pozovu iz UN-a, eventualno na predavanje o tučnjavi

Objavljeno: 05.01.2024. 19:31

Zadnja izmjena: 05.01.2024. 20:05

Foto: Arhiva

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj reagirao je večeras na ranije priopćenje župana Anđelka Stričaka u kojem Bosilja proziva da je 'uspio demantirati građanina Nevena Bosilja', jer je 2021. najavio da će porez svesti na nulu, a sada nije iskoristio priliku da to i učini, ali zato putuju od Irske do Kine, poručivši da na 'primitivne napade ne odgovara, već da želi raspravu o decentralizaciji poreznih prihoda'.

Bosilj pritom odgovara da gradski dužnosnici i službenici ne putuju, kako Stričak navodi, 'za novac poreznih obveznika', već su im službena putovanja plaćena ili europskim novcima ili sredstvima države pozivateljice. 

- Neutralnom promatraču, pa čak i Stričaku bi bilo nezamislivo da recimo UN pozove njega da bude predavač dužnosnicima i premijerima u BiH s temom privlačenja EU novca i transparentnosti poslovanja. Vjerojatno bi mu bilo još manje zamislivo da gostuje na Sveučilištu u Stavangeru. Eventualno bi naš župan mogao kvalitetno odraditi predavanje o nasilništvu i tučnjavama u noćnim cajkaškim klubovima (kad bi netko takve predavače tražio) ili kako voziti regatu po Trakošćanskom jezeru kojeg ni nakon 2,5 godine ne uspijeva izmuljiti  i uz takav poziv ne bi više morao voziti kombije županijskih službenika u posjete Herceg Bosni - uzvratio je Bosilj, dodavši da je 'spominjanje destinacija privatnih putovanja s obitelji koje plaćaju zamjenik ili on iz svog džepa razina koju nije očekivao ni od Stričaka'.

Dodaje i da tek treba otvoriti pravo pitanje istinske fiskalne decentralizacija, u kojoj bi se 80 posto sredstava od poreza koristilo za financiranje obrazovanja, znanosti, infrastrukture, zdravstva, socijalne skrbi u sredini u kojoj su ti porezni prihodi i nastali, a 20 posto bi odlazilo u središnju državnu blagajnu za financiranje zajedničkih potreba.

 - E to je prava reforma, a ona se nikad neće dogoditi dok je HDZ na državnoj vlasti - ustvrdio je Bosilj. 

Komentari