štromar i leverić

eTV - 'Ceste, bale, vrtići, mostovi, klizišta... S Plenkovićem smo mogli sve, s Milanovićem ništa'

Štromar kaže kako se „ne sjeća“ što je Zoran Milanović dobro napravio za sjever Hrvatske, dok se o Andreju Plenoviću vrlo pohvalno izrazio. Imao je, naime, prilike surađivati s obojicom...
Objavljeno: 28.03.2024. 11:27

Zadnja izmjena: 28.03.2024. 11:49

„U suradnji s HDZ-om jedinicama lokalne samouprave povećali smo budžete za 50 do 100 posto i 20 posto ukupnog budžeta za cestogradnju usmjerili smo na sjever Hrvatske“, poručili su danas predstavnici HNS-a, saborski zastupnik Predrag Štromar i  član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

Štromar kaže kako se „ne sjeća“ što je Zoran Milanović dobro napravio za sjever Hrvatske, dok se o Andreju Plenoviću vrlo pohvalno izrazio. Imao je, naime, prilike surađivati s obojicom.

- Komunikacija s Andrejom Plenkovićom unatrag sedam godina i komunikacija sa Zoranom Milanovićem u onim dvjema vladama prije, to je „sto naprema jedan“. Tražili smo da se povećaju sredstva općinama i gradovima i u roku od šest mjeseci ministar Zdravko Marić morao je donijeti odluku o tome. U razdoblju Milanovićeve vlade, proračuni su se spustili 30-50 posto, a znamo koje sve jedinice lokalne samouprave imaju obveze – kaže Štromar.

'Posavcu uvijek nešto ne štima, a ulaže se nikad više'

Uskoro kreće izgradnja brze ceste, Novi Marof je dobio zaobilaznicu, Varaždin će dobiti dvije nove trake i nadvožnjak na relaciji od Kitra do Lidla, a isto tako i dva nova rotora (Hrašćica, Gojanec), kao i novi most preko rijeke Drave, naglasio je Leverić i više puta prozvao Matiju Posavca.

- Znamo već godinama kako kolega Posavec komunicira i predstavlja neke stvari. Uvijek prema njemu nešto „ne štima“ i nešto se u Međimurju „ne radi“, a u ovom trenutku je 67 milijuna eura u projektima u Međimurskoj županiji. Napravljena je prva faza zaobilaznice Čakovca, druga i treća faza su u planu nabave za 2024. godinu i predviđeno je 15 milijuna eura za iste, s gradonačelnicom Čakovca imamo dnevnu komunikaciju. Zaobilaznica Pušćina i Nedelišća nije mali projekt, Uprava je već donijela odluku, to je preko 22 milijuna eura, čeka se odluka Državne komisije… - nabrajao je Leverić dalje.

'Već je spremno rješenje i za liftove'

Štromar je naglasio kako je HNS potaknuo i Plenkovićevu odluku o rješenju bala, subvencioniranje vrtića, spuštanje upravljanja državnom imovinom na razinu županije, riješio brojna klizišta, a ima rješenje i za liftove.

- Problem konkretno grada Varaždina, ima dosta zgrada koje nemaju lift, ali pripremljen je zakon o upravljanju višestambenim zgradama koji bi trebao stupiti na snagu u sljedeća 2-3 mjeseca pa da država da barem trećinu financiranja za liftove, a onda se mogu uključiti i jedinice lokalne samouprave s trećinom primjerice, pa stanarima bude lakše – poručuje Štromar.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali saborski zastupnik Predrag Štromar i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić pogledajte ovdje:

 

Komentari