Ustavni sud donio odluku: 'Milanović ne može biti kandidat na izborima'

Objavljeno: 18.03.2024. 13:52

Zadnja izmjena: 18.03.2024. 13:53

Ustavni sud je danas, nakon sastanaka i sjednice ustavnih sudaca donio odluku o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na nadolazećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi. Uputili su upozorenje Milanoviću i SDP-u, a ono ukratko glasi: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima.

U svom obraćanju, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je:

- Kandidiranje Predsjednika Republike, dok obnaša tu dužnost, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te njegovo isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili neku drugu javnu ili profesionalnu dužnost, nespojivo je s njegovim ustavnim položajem i ovlastima, te načelom diobe vlasti (članak 4. Ustava).

Dodao je kako Milanović, ako se kandidira ili istupa u javnosti kao kandidat za predsjednika Vlade, mora Ustavnom sudu odmah podnijeti ostavku, a privremeni predsjednik bio bi u tom slučaju predsjednik Hrvatskog sabora.

- Ustavni sud poziva Predsjednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, sukladno ovom Upozorenju, odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske da sukladno svojim ovlastima osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i svojim obvezatnim uputama, uvažavajućistajališta iz ovog Upozorenja" – zaključio je Šeparović.

Komentari