Varaždinska županija

Foto - Turističkim zajednicama Varaždinske županije pola milijuna eura za nove sadržaje, stigla i ministrica

Objavljeno: 21.07.2023. 17:59

Zadnja izmjena: 21.07.2023. 18:16

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u Varaždinu nazočila potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekata lokalnih turističkih zajednica, vrijednih više od pola milijuna eura, istaknuvši da su usmjereni na razvoj novih novih turističkih sadržaja, odnosno novu turističku ponudu Varaždinske županije.

Brnjac je tom prilikom izrazila i zadovoljstvo ostvarenim turističkim prometom u Varaždinskoj županiji, koji je u usporedbi s rekordnom 2019. godinm sada veći za 30 posto. 

- Upravo je i cilj Vlade RH razvijati turizam i na kontinentu, i to cjelogodišnji, ravnomjerno regionalno razvijen turizam, koji se neće zasnivati samo na nekoliko ljetnih mjeseci u kojima se ostvari 84 posto ukupnog turističkog prometa, nego da se disperzira te da se postigne ovo što se sada ostvaruje, a to je da smo imali odličnu predsezonu. Brojke su izuzetno dobre, a to nam sada potvrđuju i brojke iz Varaždinske županije - izjavila je Brnjac.

Župan Stričak konstatirao je da Varaždinska županija unazad godinu-dvije ruši turističke rekorde. - Prošla godina nam je bila rekordna kad govorimo o broju dolazaka i noćenja, po prvi put smo prešli brojku od 200.000 noćenja, a ovu godinu kad usporedimo prvih šest mjeseci s prošlom, već sada imamo nekih 24-25 posto više noćenja i dolazaka. Same te brojke govore da smo na dobrom putu, a sve zahvaljujući naporu koji poduzimaju naše turističke zajednice i pomoći Ministarstva i Vlade RH, jer da nema te pomoći sigurno bi bilo puno teže - izjavio je. 

Kako je istaknuo, županija ulaže u turističku infrastrukturu, pa tako svake godine raspisuje natječaj za sufunaniciranje odnosno poticanje otvaranja kuća za odmor, a ove godine i za sufinanciranje kušaonica. Podsjetio je i na bitne turističke manifestacije, skorašnji Špancirfest, potom Ludbrešku Svetu nedjelju, Dane lepoglavske čipke, Zeljarijadu... 

- Uglavnom od druge polovine kolovoza pa sve do listopada područje Varaždinske županije je živo, s puno zbivanja i turista - istaknuo je Stričak.

Komentari