palača herzer

Foto - 'Teško dalje od srednjeg menadžmenta' i druge poruke Okruglog stola o položaju žena

Postavilo se pitanje: Suočavamo li se još uvijek s fenomenom tzv. „staklenog stropa“ gdje žene dolaze do srednjeg menadžemanta ali vrlo rijetko do pozicija direktorica?
Objavljeno: 06.03.2023. 16:46

Zadnja izmjena: 06.03.2023. 16:50

Povodom Međunarodnog dana žena danas se u dvorani Palače Herzer održao Okrugli stol s temom „Položaj žena u Hrvatskoj danas“.

Organizatorica i moderatorica ovog Okruglog stola bila je saborska zastupnica Natalija Martinčević, a nakon događaja Reformisti su se s ključnim porukama obratili javnosti. Ovo su neke od njih:

  • Teško dalje od srednjeg menadžmenta - Postavilo se pitanje: Suočavamo li se još uvijek sa fenomenom tvz. „staklenog stropa“ gdje žene dolaze do srednjeg menadžemanta ali vrlo rijetko do pozicija direktorica, predsjednica i članica uprava ili nadzornih odbora, da li smo se odmaknuli od klasičnih podjela uloga u obitelji i da li smo uopće na putu da se to dogodi te mijenjaju li se stereotipi prisuti u našim udžbenicima.
  • Energetsko siromaštvo žena - Razgovaralo se i o pitanju energetskog siromaštva žena, aktualnim temama oko kvalitetne zdravstvene zaštite žena, a posebice prava žena na pobačaj koji je sve više u fokusu nakon invazije molitelja što pred bolnicama, što na trgovima.
  • Nasilje nad ženama - Pitanje nasilja nad ženama tema je s kojom smo stalno suočeni, pa se postavlja pitanje nedovoljne zaštite od strane odgovornih prvenstveno policije i sudstva.
  • Važno osigurati participaciju - Da bi žene mogle odlučivati važno je da se osigura participacija žena na ključnim pozicijama u politici i gospodarstvu, poruka je Orkuglog stola.
  • Nikad veći broj zastupnica i jaglaci - Na kraju Okruglog stola, predsjednik Reformista Radimir Čačić svim je prisutnim ženama čestitao Međunarodni dan žena i podijelio jaglace. Nikad veći broj zastupnika nije se okupio u Gradu Varaždinu, ali i iznimno veliki broj građana koji su se odazvali, što pokazuje važnost i značaj teme.
  • Sudjelovale su: Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar),  UršaRaukar Gamulin (Možemo) i Irena Šimunić (Socijaldemokrati) te Zdravka Grđan (dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina) i dr. Mirjana Kolarek-Karakaš (dosadašnja vijećnica u Gradskom vijeću Grada Varaždina).  Okrugli stol podržali su i saborski zastupnici Dario Zurovec (Fokus) i Željko Pavić (Socijaldemokrati), predsjednik Reformista Radimir Čačić te brojni drugi ugledni gosti iz gospodarstva i javnog života. 

Komentari