Stričak: Hrvatskoj stranci umirovljenika ne podmećemo mi, nego oni čija su glasačka mašinerija

Objavljeno: 14.12.2015. 09:36

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:31

Foto: Nikola Kokotec

Nastavlja se politička prepirka između Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke umirovljenika u vezi besplatnog prijevoza umirovljenika na području županije, protiv kojeg je, tvrde HDZ-ovci, Hrvatska stranka umirovljenika bila protiv…

Naime, na prošloj sjednici Županijske skupštine Klub vijećnika HDZ-a je pripremio i tražio raspravu o donošenju "Odluke o pravu na besplatni prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije na svim redovnim linijama autobusnog prijevoza na području cijele Varaždinske županije". To su podržali HSS, Hrast i HSP dr. A.S., dok je protiv izglasavanja navedene Odluke bila Skupštinska većina, tj. Vijećnici i vijećnice iz redova SDP-a, HNS-a i HSU-a.

Podsjetimo, Anđelko Stričak izjavio je da je to iznenađenje te da Programa besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijh od 65 godina nema u prijedlogu Proračunu za 2016. istaknuvši da će i dalje inzistirati na uvrštavanju Odluke u dnevni red.

>>Anđelko Stričak: Zašto je HSU protiv besplatnog prijevoza starijih od 65 godina?!

Budući da su reakciju HDZ-a iz HSU nazvali “političkim podmetanjem”, priopćenjem se danas oglasio predsjednik županijskog HDZ-a, Anđelko Stričak. Ističe da se njihovo protivljenje može lako provjeriti u zapisniku sjednice Skupštine Varaždinske županije.

- Ako netko podmeće Hrvatskoj stranci umirovljenika, tada im podmeću upravo oni čiji su dio glasačke mašinerije u županijskoj skupštini i koji su ih uvjerili da u Proračunu za 2016. godinu pod stavkom “Skrb o osobama treće životne dobi – iznadzakonski standardi” postoje sredstva za tu namjenu, tvrdi Anđelko Stričak.

Stričak ujedno ističe da se u sklopu navedene stavke nalaze samo tri programa (Program pomoći u kući, Novčane potpore/donacije osobama treće životne dobi ili udrugama koje skrbi o osobama treće životne dobi i Dnevni centar.

- O besplatnom prijevozu nema niti slova. Ako je to pilot-projekt koji ne košta ništa, a HSU kaže da je bilo u mjesec dana 10142 vožnji od strane 2269 korisnika, postavlja se pitanje na čiji trošak, kaže Anđelko Stričak dodajući da se postavlja pitanje čije interese i stavove zastupaju vijećnici HSU.

Predsjednik županijske organizacije HSU-a, Milan Škvorc, poručio je da su takve izjave besmislica te istaknuo da nisu protiv onoga što bi poboljšalo kvalitetu života starijih osoba. Rekao je ujedno da su HDZ-ovci na sjednici Županijske skupštine pokušali predložiti isto ono što je već bilo uključeno u prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2016. godinu, pod stavkom „Skrb o osobama treće živote dobi - iznadzakonski standard“, pa niti nije postajala nikakva potreba za istim.

.>>Hrvatska stranka umirovljenika: HDZ nam podmeće da smo protiv besplatnog prijevoza starijih osoba

Dodao je da će se pilot projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina, projekt Varaždinske županije koji se počeo provoditi u suradnji sa Savezom udruga umirovljenika, sigurno nastaviti i u 2016. godini.

Komentari