Hrvatska poražena od Srbije u polufinalu Europskog prvenstva

Objavljeno: 27.01.2012. 21:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska rukometna reprezentacija neće, barem ne ove godine, doći do jedinog zlata koje im nedostaje u bogatoj riznici trofeja. „Kauboji“ su poraženi u polufinalu Europskog rukometnog prvenstva. Bolji su bili domaćini, srpski „orlovi“, koji su pred 20 tisuća svojih navijača u beogradskoj Areni slavili sa 26:22. U prvom poluvremenu Hrvatska je igrala odlično i vodila (13:14) i činilo se da je krajnji rezultat samo formalnost. Umjesto toga, dogodio nam se "raspad sistema".

Prvo poluvrijeme Hrvatska je odigrala odlično. Marko Kopljar, Blaženko Lacković i Ivano Balić dirigirali su napadom, a Domagoj Duvnjak, Jakov Gojun i Igor Vori su „stisnuli“ u obrani i „kauboji“ su na odmor otišli sa golom viška, iako je rezultat mogao biti i veći.

Najbolji vratar prvenstva, srpski golman Darko Stanić, u prvom je poluvremenu obranio samo jednu loptu pa je čak drugi dio poluvremena prosjedio na klupi, a u napadu su „orlovi“ zabili više sretnih nego izrađenih golova.

Činilo se da voda ide na hrvatski mlin. Trebalo je samo da Hrvatska u drugom poluvremenu nastavi istim tempom, no dogodio se neobjašnjivi pad.

Dok smo mi promašivali zicere i gađali Stanića, Srbi su krenuli odlučno u napad i u samo deset minuta drugog dijela potpuno preokrenuli rezultat i stigli na tri, pa zatim i na četiri gola prednosti.

Stanić se potpuno razbranio i skidao loptu za loptom. U prvom poluvremenu imao je samo jednu obranu, a u drugom dijelu "poludio" je sa 11 obrana i potpuno „uništio“ naše napadače. S druge strane, Losert i Alilović su u 25 mintua drugog poluvremena uspjeli skupiti tek jednu obranu!

Hrvatska je u drugom poluvremenu izgledala kao razbijena vojska. Obrana je izgledala kao skupi „švicarski sir“, Srbi su pogađali naš gol kako su god htjeli, a napad nije, da ostanemo na temi Divljeg zapada, bio „kaubojski“ nego „indijanski“, a naši igrači su izgledali kao da se nikad prije nisu vidjeli.

Srbi, nošeni navijačima, su to naravno iskoristili. Neumoljivo su trpali u napadu, obrana im je bila gusta i pokretljiva, samim time i vrlo učinkovita, i rezultat je polako polako rastao u njihovu korist.

Sedam minuta prije kraja „orlovi“ su stigli na „plus pet“ i sve hrvatske ambicije jednostavno su potonule. Tri minute prije kraja stigli smo na „minus tri“ i preko Horvata, koji je bio potpuno sam na krilu, imali i priliku barem zagustiti završnicu utakmice, no Horvat je pogodio vratnicu i hrvatska nada je jednostavno potonula.

U sljedećem napadu „orlovi“ su ponovno povećali prednost i Srbija je počela slaviti pobjedu. Srbija poptuno zasluženo ide u finale sa Danskom i ima priliku doći do zlatne medalje i do plasmana na Olimpijske igre u Londonu.

Hrvatska će pak pokušati uzvratiti Španjolcima za poraz u skupini u boju za brončanu medalju.

Komentari