Treća HNL Istok: Varaždin s 12-oricom nije mogao protiv prvaka

Objavljeno: 25.08.2014. 08:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Nogometaši Varaždina izgubili su od aktualnog prvaka Treće HNL Istok, BSK iz Bijelog Brda nedaleko Osijeka, s glatkih 3:1. Sve je bilo gotovo već u 8. minuti, kad je domaćin poveo 2:0.

Nakon sjajno odrađenih priprema, u kojima je Varaždin ostvario skor od pet pobjeda i tri remija uz gol razliku 29:9, uslijedio je poraz u prvoj službenoj utakmici. I to identičnim rezultatom kao i prošle sezone, na otvaranju iste u Čakovcu kod Međimurja. Razlika je ipak postojala, lani je u Čakovcu „neposloženi“ Varaždin ipak parirao domaćinu, izjednačio na 1:1, imao i prilike za vodstvo, dok je u Bijelom Brdu utakmica odlučena nakon svega sedam minuta igre – u 6. minuti Dorić je doveo BSK u vodstvo, dvije minute kasnije Tomas je povisio na 2:0. Do poluvremena je već bilo 3:0 (strijelac Lončar četiri minute prije odmora), a tek je u nastavku – u 63. minuti – Marko Roginić ublažio poraz, počasnim pogotkom za konačnih 3:1.

Ono što je daleko zanimljivije pitanje od poraza na otvaranju sezone je – zašto? Zašto se dogodio takav poraz, zašto su Varaždinci – čvrsti, kompaktni i dopadljivi cijele pripreme – pali čim je krenulo za ozbiljno? Odgovori su vrlo jednostavni i totalno očiti. Osnovni je da je na put otišlo samo 13, a zaigralo 12 igrača, od čega je dvojici tek 16 godina. Maknemo li prekaljenog, 35-godišnjeg Režića, prosjek momčadi koja je igrala u Bijelom Brdu (pazite – prosjek!) je svega – 19 godina! Od igrača koji su iznijeli pripreme, u Bijelom Brdu nije bilo Egipćana Ahmada ni Brazilca Jenera (jer za njih nisu stigli certifikati pa nisu mogli biti niti registrirani), nije bilo ni već sad odličnog Patrika Tuđana koji je prenio žute kartone iz zadnjeg kola u juniorskoj konkurenciji prošle sezone, međutim nije bilo ni Branilovića i Cecelje, za koje će se razlog neodlaska na put tek saznati. Činjenica je uglavnom da dvojice iz obrambenog kvarteta koji je bio okosnica igre u pripremama (Ahmad, Branilović) u 1. kolu nije bilo na raspolaganju, zaigrala su dvojica „prisilnih“ stopera/bekova pa i ne čudi da im je trebalo vremena da se poslože. Za to vrijeme, već je bilo 2:0...

Ovim porazom problemi za Varaždin nisu okončali, oni zapravo – tek počinju. Iz ionako tankoga kadra neki se igrači spremaju za odlazak i na to imaju potpuno pravo ako misle da će im drugdje biti bolje. Hoće li i da li će drugdje igrački napredovati (i što se tiče igračkog razvoja i eventualnog transfera) posebna je tema za raspravu, imaju primjere Roga i Cveka, imaju i „onih drugih“. No opet, ni to nije jedini problem, on je višesložan, jedan je definitivno nebriga odnosno ignorirajući stav političkih struktura spram sportske perjanice Varaždina, prepuštene same sebi, drugi je i vječito „kemijanje“ unutar kluba – malo je važan NK Varaždin, malo NK Varaždin ŠN. I onda dolazi posljedica, da klub s uvjerljivo najbrojnijim igračkim kadrom u Trećoj HNL odlazi na utakmicu s – trinaestoricom!? Sramota. Sve u svemu, ta agonija pod hitno treba prestati, previše je bilo igrica na račun živaca navijača, onih zbog kojih klub postoji...  

Rezultati 1. kola Treće HNL Istok: Podravina – Višnjevac 4:0, Bjelovar – Međimurje 2:1, Virovitica – Mladost (Ž) 0:2, Koprivnica – Slavija 1:3, Slavonija – Belišće 1:2, Oriolik – Croatia Đakovo 0:1, Vukovar 1991 – Mladost (A) 1:3, BSK – Varaždin 3:1.

Komentari