NOGOMET

Varaždin u petak kreće u misiju povratka u 1. HNL

Objavljeno: 12.08.2021. 08:25

Zadnja izmjena: 12.08.2021. 09:07

Foto: Arhiva

Iako je najjače hrvatsko klupsko natjecanje već za neke klubove došlo i do 4. kola, natjecanje u 2. HNL trebalo bi započeti tek ovoga petka.

Baš među prve dvije utakmice naći će se i gostovanje Varaždina kod Orijenta 1919. Podsjetimo, Varaždin je na kraju prošle sezone ispao u drugu ligu nakon što je ostao jedan bod prekratak za pretposljednjom Istrom. Bez sumnje će tako ove sezone biti cilj ponovno se vratiti u viši rang, ali to neće biti nimalo jednostavno.

Samo jedna ekipa ide u 1. HNL

Sustav natjecanja u 2. HNL znatno je drukčiji od onog kojeg gledamo u 1. HNL. Za početak, ovdje se natječe čak 16 ekipa, a samo najbolja od njih ostvaruje pravo napretka u viši rang. Osim toga, čak pet najlošijih ekipa će ispasti iz lige što ostanak u 2. HNL čini izuzetno teškim. Prošle je sezone Hrvatski Dragovoljac bio ekipa koja je uspjela izboriti napredak u 1. HNL, a to su ostvarili tako što su imali samo 2 boda više od Rudeša koji je, iako je cijelu sezonu igrao solidno i bio drugoplasiran, tako ostao bez svog cilja.

Izvučene lekcije iz prošlih sezona

Sasvim je sigurno da su Varaždinci uspjeli izvući puno iskustva i bitne lekcije iz svog dvogodišnjeg boravka u 1. HNL. U svojoj povratničkoj sezoni 2019./2020., Varaždin je bio osmi i tako izbjegao zadnje dvije pozicije što je bilo bitno za ostanak u ligi. Tada je zadnja pozicija vodila direktno u drugu ligu, dok je predzadnja pozicija značila doigravanje za ostanak. Prošla je sezona počela dobro za Varaždince jer su u prvih par kola pokazali par dobrih predstava protiv ekipa kao Šibenik, Lokomotiva i Istra. Međutim, uslijedila je jedna crna serija od šest uzastopnih poraza koja je prikovala ovaj klub za dno i bilo je teško s njega se pomjeriti. Druge su ekipe također u drugom dijelu sezone počela igrati vrlo loše i u zadnjih nekoliko kola se čak pet ekipa borilo za ostanak u ligi. Nažalost, najlošija od njih u toj borbi bio je Varaždin i sada ostaje nada da su važne lekcije iz tih loših predstava izvučene te da će na najbolji mogući način biti iskorištene ove sezone. Određenu dozu optimizma trebala bi donijeti činjenica da kladionice smatraju da je Varaždin jedan od glavnih favorita za povratak u najviši rang.

Prvi protivnik Orijent 1919

Kao što smo rekli, prvi protivnik Varaždina na startu sezone bit će Orijent 1919. Iako će igrati na gostovanju, procjena kladionica je da bi Varaždin ipak trebao biti blagi favorit za sva tri boda u ovoj utakmici, a ti bi bodovi i više nego dobro došli za ulazak u sezonu pun samopouzdanja. Orijent je prošle sezone u 2. HNL natjecanje završio na dosta niskoj 11. poziciji i to samo sedam bodova iznad Solina koji je završio u zoni ispadanja. Usporedbe radi, vrijedi istaknuti kako je Dubrava imala samo jedan bod više od Orijenta na kraju sezone, a nedavno je Varaždin u prijateljskoj utakmici s Dubravom slavio s vrlo visokih 4:0. Nadamo se da je to dobar pokazatelj u kojem bi smjeru mogla ići i ova utakmica prvog kola 2. HNL.

Komentari