Educirani ocjenjivači u V. Toplicama kušali 20 mladih vina

Objavljeno: 19.12.2014. 11:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: WinACon

Kroz istraživanje koje je WinACon proveo tijekom 2012. i 2013. godine ustanovili su kako su vinarima i stanovnicima naše županije potrebna dodatnim znanjima, dok postojeća znanja žele učvrstiti i na taj način s nove, više razine sudjelovati u podizanju kvalitetu vina i svih ostalih procesa u vinogradarstvu, vinarstvu, promociji, ponudi i degustaciji vina.

To je bio razlog zbog kojega je Vinska akademija WinACon, krajem 2013. godine, započela je s edukacijom vinogradara, vinara i stanovnika Varaždinske županije kroz seminar "Temeljna edukacija ocjenjivača vina".

Seminar je odslušalo i završilo 60-tak vinogradara, vinara, profesora, enologa  i ravnatelja srednjih škola. Svim polaznicima seminara uručena su uvjerenja kojima se dokazuje kako su završili seminar.

Ovi seminari održavali su se u posebnim prostorijama ugostiteljskih objekata jer su i domaćini, ugostitelji, htjeli čuti ponešto o ocjenjivanju vina.

Od ožujka do svibnja 2014. godine Vinska akademija WinACon je pokrenula drugu razinu edukacije "Stručnu edukaciju ocjenjivača vina" koju je odslušalo 14 polaznika.

Kroz teorijski dio seminara i brojna trening ocjenjivanja vina svi polaznici su svoja znanja pokazali na predispitu, zatim pisanim testiranjem na glavnome ispitu i potom na usmenome dijelu ispita, oni koji su položili dobili su certifikat.

Kako nova i dodatna znanja educirani ocjenjivači vina ne bi zaboravili WinACon ih je pozvao na ocjenjivanje mladih vina koje pod nazivom "Simfonija mladih vina 2014" koja je održana 15. prosinca u OPG Nada Vitez u Varaždinskim Toplicama.

Pozivu se odazvalo devet educiranih ocjenjivača vina. Oni su ocijenili su ukupno 20 mladih vina (miješano, graševina, rajnski rizling, škrlet, zeleni silvanac, pinot sivi, sauvignon, traminac, muškat žuti i cabernet sauvignon)

- Obzirom da je 2014. godina bila loša po vinogradare svi smo očekivali loša vina. Međutim, već prvi moštovi su pokazali zavidnu razinu kvalitete što uistinu nitko nije očekivao. Mlada vina su pokazala dodatno poboljšavanje kvalitete što je bilo i očekivano. Organoleptičkom analizom mladih vina educirani ocjenjivači vina su izrekli svoje mišljenje: mlada vina su dobra i jako dobra, što je, uostalom, i dokazano ocjenama za svako pojedino vino. Ocjenjivanje mladih vina je imalo još jedan cilj, a to je trening educiranih ocjenjivača vina. Simfonija mladih vina 2014“ je oba cilja ostvarila - kazao je Željko Lukinić, iz Vinske akademije WinACon, dodavši da su sudjelovali i članovi udruge Peharček iz Ivanca te drugih udruga.

Komentari