Zdravi odabir - evo što je najbolje jesti dok radite

Objavljeno: 05.01.2016. 18:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Tijekom rada želja za hranom često se zna javiti između doručka i ručka. Kako biste je spriječili i prije posezanja za cjelokupnim obrokom, u tome će vam pomoći ova djelotvorna namirnica...

'Voće i povrće je uvijek dobra opcija za ubijanje gladi između obroka, no orasi su optimalan izbor radne namirnice', mišljenja je dr. Lenore Arab, profesor medicine na UCLA-ju.

Većina oraha sadrži zdrave spojeve antioksidansa koji se nazivaju polifenoli koji poboljšavaju rezultate kolesterola koji pomažu u smanjenju stope oksidativnog stresa i bolesti krvnih žila. No od svih orašastih plodova, orasi imaju najveće zalihe polifenola, kako se navodi u studiji koju je provelo Royal Society of Chemistry 2011. godine.

Orasi pobjeđuju neke druge orašaste plodove kada je u pitanju zaliha polinezasićenih masnih kiselina – esencijalnih masti koje gode metabolizmu i pomažu mu stvoriti osjećaj sitosti. Postoje dokazi da upravo ove masti sprečavaju razvoj dijabetesa tipa dva.

Neprofitna organizacija American Heart Association povezala je vrste polinezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u orasima s nižom stopom bolesti srca i moždanog udara te bolje zdravlje stanica.

No ako stavimo sve ove dobre razloge na stranu, najuvjerljiviji razlog za češće konzumiranje oraha leži u njihovom potencijalu za podržavanje rada mozga. Ukratko, orasi su prirodna dopuna zdravlju, puni zdravih spojeva.

Konzumiranje šake oraha dnevno kao međuobrok ili u jelima pomoći će vam poboljšati kognitivno zdravlje.

Izvor: tportal.hr 

Komentari