kreativna europa

Špancirfest će ove godine biti dio europskog projekta Green Streets of Europe

Objavljeno: 05.04.2024. 13:27

Zadnja izmjena: 05.04.2024. 13:33

Turistička zajednica grada Varaždina (TZGV), zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno je prijavila na natječaj Kreativne Europe varaždinski Špancirfest, koji će tako i ove godine biti dio nekog europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe. 

Cilj  Green Streets of Europea je povezivanje predstavnika međunarodnih umjetničkih organizacija radi razvoja održivih festivala, odnosno kreiranje novih sadržaja koji su inkluzivni, uključivanje lokalnog stanovništva u njegovu provedbu, korištenje alternativnih oblika prijevoza, financijsku održivost i sl. Projekt vrijedan 335 tisuća eura, sa 60 posto sufinanciran je iz programa Kreativna Europa, a traje do kraja 2025. godine, izvijestili su iz TZGV-a. 

Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, domaćih organizacija i lokalnog stanovništva. Osim Špancirfesta, partneri u projektu su danski Passage festival, Imaginarius iz Portugala i KoresponDance iz Češke.

Projektni partneri su za 10-dnevnu rezidenciju na Špancirfestu odabrali plesačice Farah Deen i Oliviju Mitterhuemer iz plesnog kolektiva Potpourri iz Austrije i umjetničku organizaciju Stalker Teatro iz Italije. Tijekom festivala oni  će stvarati umjetnički sadržaj u koji će se moći uključiti lokalno stanovništvo, a nakon Špancirfesta, sa stvaralaštvom će nastaviti na Imaginarius festivalu u Portugalu. U Varaždin će, pak, doći i umjetnici koji su odabrani za rezidenciju na Passage festivalu u Danskoj - Krista Burāne iz Latvije i umjetnička organizacija Kajen, navode iz TZGV-a.
 

Komentari