opasnost

Obnova starih pročelja u centru Varaždina gotovo uvijek zapne na jednoj stvari...

Stare i zapuštene fasade u centru Varaždina višegodišnji su problem, a o toj se temi raspravljalo i na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća...
Objavljeno: 12.10.2021. 10:10

Zadnja izmjena: 04.11.2021. 10:59

U samom srcu Varaždina nalaze se brojne zgrade čije su fasade oronule, a čest je slučaj da s njih padaju cigle i odlomljeni komadi žbuke, što predstavlja opasnost za prolaznike.

Nedavno je u posjetu gradu Varaždinu bio i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, prilikom čega je s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem razmijenio iskustva o revitalizaciji gradske jezgre jer je Grad Pula prije nekoliko godina pokrenuo projekt obnove fasada. Stare i zapuštene fasade u centru Varaždina višegodišnji su problem, a o toj se temi raspravljalo i na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

Konkretno, vijećnika Ivana Obadića (Budimo grad) zanimalo je može li se obnova stare gradske jezgre intenzivirati. Iz Grada Varaždina stigao je pisani odgovor u kojem stoji kako se od 2014. godine provodi Program sanacije i obnove pročelja i krovova građevina za građevine na području Varaždina koje su registrirane kao kulturno dobro, no program se ne odnosi na zgrade koje su u cjelosti u vlasništvu Grada. 

Suvlasnici financiraju obnovu

- Najveći problemi kod provođenja ovog Programa su većinom pravno-imovinske prirode. Za  provođenje Programa potrebna je 100 postotna suglasnost svih suvlasnika, a vrlo često se događa da jedan od suvlasnika ne može ne može financijski podmiriti svoj dio u sanaciji. Kod objekta koji imaju samo jednog vlasnika takav problem ne postoji - stoji u pisanom odgovoru iz Grada Varaždina.

Nadalje u odgovoru stoji kako se svake godine objavljuje javni poziv za vlasnike ili suvlasnike građevina, nakon čega se sklapaju ugovori o sufinanciranju, pri čemu se iznos subvencije određuje prema zoni u kojoj se građevina nalazi. Od početka provođenja Programa u Varaždinu sufinancirano je preko 2,8 milijuna kuna, a novi javni poziv će se objaviti u veljači 2022. godine

Komentari