sanacija

Foto - U centru Varaždina traje obnova starih pročelja uz sufinanciranje Grada

Objavljeno: 04.11.2021. 12:01

Zadnja izmjena: 04.11.2021. 12:01

Foto: Arhiva

U centru Varaždina trenutno se na više lokacija provodi sanacija pročelja u sklopu Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina.

Sufinanciranje Programa obavlja se bespovratnim sredstvima osiguranim u Proračunu Grada Varaždina za proračunsku godinu iz sredstava spomeničke rente, a Grad Varaždin pritom sufinancira iznos od ukupno potrebnih sredstava za provođenje Programa:

  1.  do maksimalno 50 % iznosa -  radovi na pročeljima i krovu građevina koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro
  2. do maksimalno 40 % iznosa - radovi na pročeljima i krovu građevina koje nisu pojedinačno kulturno dobro, a nalaze se u zonama A i B
  3. do maksimalno 15 % - iznosa radovi na uličnim pročeljima i krovu građevina koje nisu pojedinačno kulturno dobro, a nalaze se na području kulturno-povijesne cjeline u zoni C.

Gradonačelnik Neven Bosilj je rekao kako Grad želi pomoći vlasnicima u obnovi da centar Varaždina bude uređeniji te siguran za prolaznike. - Grad Varaždin će i dalje provoditi Program sanacije i obnove pročelja i krovova građevina, a pozivam građane da prate javne pozive i odazovu se u što većem broju jer uređen grad na ponos je svim Varaždincima, ne samo vlasnicima objekata - rekao je.

Podsjetimo, kako je nedavno rekao gradonačelnik Neven Bosilj, najveći problemi kod provođenja Programa su većinom pravno-imovinske prirode. Za provođenje je potrebna je 100 postotna suglasnost svih suvlasnika, a vrlo često se događa da jedan od suvlasnika ne može ne može financijski podmiriti svoj dio u sanaciji.

Novi javni poziv na koji će se građani moći javiti bit će objavljen u veljači 2022. godine.

Komentari