Javno zdravstvo

Foto - Bosilj i Habijan podržali kampanju "Zaustavimo sepsu"

Objavljeno: 16.09.2023. 19:13

Zadnja izmjena: 16.09.2023. 19:17

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj obišao je danas na Franjevačkom trgu informativni štand Opće bolnice Varaždin povodom obilježavanja Svjetskog dana sepse, s ciljem podizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze, izvijestili su iz Grada.

Kampanju je podržao i saborski zastupnik Damir Habijan, navodi se u priopćenju. S problematikom tog velikog javnozdravstvenog problema gradonačelnika je upoznala pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo Željka Gajski. Opća bolnica Varaždin već je dugi niz godina uključena u kampanju „Zaustavimo sepsu”, uz zajedničku akciju s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, kako bi zdravstvene profesionalce i javnost educirali o tome što je sepsa, kako je prepoznati i prevenirati.

Kao se ističe u priopćenju, sepsa je danas jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, čija je pojavnost češća od karcinoma dojke i prostate zajedno, a također je i najčešći uzrok smrti u bolnicama. Ako se sepsa odmah dijagnosticira mogućnost preživljavanja je čak 80 posto. 

Komentari