pod okriljen NATO-a

FOTO: U Trakošćanu predstavljen projekt „Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama“ vrijedan 5 mil. eura

Objavljeno: 18.12.2018. 17:00

Zadnja izmjena: 18.12.2018. 17:07

U Trakošćanu je predstavljen projekt NICS - Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama, koji se provodi pod okriljem NATO saveza, točnije njihovog programa „Znanost za mir i sigurnost“. Ujedno se održava i obuka za operativne snage civilne zaštite Varaždinske županije te simulacijska vježba „Trakošćan 2018“.

U projektu, koji je vrijedan 5 milijuna eura, NATO savez je nositelj, dok su partneri Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora. Posebno je vrijedno što su u projekt uključeni Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (MIT) i Domovinska sigurnost SAD-a.

Vodeći partner iz Hrvatske je Državna upravu za zaštitu i spašavanje, a uz njih partneri su Varaždinska županija, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Istarska županija, HGSS i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije.

- Varaždinska županija je jedna od dvije županije čije su operativne snage u ovom projektu definirane kao najspremnije za krizne situacije. Proteklih nekoliko godina smo imali cijeli spektar prirodnih nepogoda sa štetama koje su iznosile više od milijardu kuna. Zahvaljujući projektu koji je vrijedan pet milijuna eura, 45 pripadnika naših operativnih službi proći će edukaciju i obuku, no važno je i to što ćemo dobiti najmoderniju informatičku opremu. Svime time će se dodatno podići kvaliteta sustava – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Na obuci sudjeluje 50-ak pripadnika područnih ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske gorske službe spašavanja, PU varaždinske, Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, društava Crvenog križa Varaždinske županije te Grada Varaždina, kao i djelatnici HEP-a, Hrvatskih voda i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

 

 

 

 

Komentari