Izglasan proračun Varaždinske županije za 2015. od 216 milijuna kuna

Objavljeno: 09.12.2014. 14:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

U predblagdanskom raspoloženju održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, a većinom glasova vijećnika izglasan je proračun za 2015. godinu, s projekcijama za 2016. i 2017.

Planirani proračun iznosi 216,8 milijuna kuna, a iako je on na prvi pogled manji od proračuna za 2014., župan Predrag Štromar smatra kako su proračuni zapravo identični.

Ovaj proračun je 216,8 milijuna kuna plus preneseni manjak od šest milijuna kuna te je to ukupno 222,8 milijuna kuna. Ovo je dosta manji proračun nego onaj iz 2014., jer smo u 2014. dobili dosta sredstava koja smo trebali dobiti u 2013. Mislim da je na kraju proračun zapravo identičan onome iz 2014., ali nam se oslobađaju neka dodatna nova sredstva. Naime, samo šest milijuna prenosimo manjka, a počeli smo od 30-tak milijuna. U 2015. završavamo s manjkom i više neće biti deficita – objasnio je župan Štromar te dodao kako se otvaraju nove mogućnosti.

Neke od tih mogućnosti su i projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce s područja županije, ostali projekti koji se nastavljaju te prijevoz srednjoškolaca.

Za sve učenike osnovnih škola osigurat ćemo 2,1 milijun kuna za besplatne udžbenike. Svi projekti koje smo dosad provodili bit će u nešto jačem obimu. Potom tu je prijevoz srednjoškolaca, izuzetno bitan projekt kojeg smo započeli 2005., a sad ga država provodi u svim ostalim županijama. Tu je javno-privatno partnerstvo. Veća stavka nego inače su projekti koji se provode sredstvima EU. Ima desetak projekata, a najveći su onaj pomoćnika u nastavi te projekt integriranog prijevoza putnika – istaknuo je župan Štromar.

Kritike na novi proračun uputili su oporbeni vijećnici, najviše iz redova HDZ-a te iz redova HSS-a. HDZ je proračun nazvao nerealnim.

Smatramo da je proračun nerealan i nepopravljiv. Između ostalog, smatramo da previše izdataka ima na stavkama rashodi za usluge, za što je predviđeno 70 milijuna kuna i ostali nespomenuti rashodi 17 milijuna kuna. Naš je stav da bi takvi rashodi, u ovim iznosima, trebali imati ime i prezime. Dokle god ugovori za trošak gradnje po modelu JPP-a, što je oko 28 milijuna kuna, ne budu javni i objavljeni, smatramo neprimjerenim trošiti novac poreznih obveznika na tajne ugovore pa u konačnici i takav proračun podržati – istaknuo je Anđelko Stričak.

Vijećnici iz redova HSS-a također nisu podržali proračun. Kako je objasnio Stjepan Hren, ove godine nisu predlagali amandmane što se tiče potreba vezanim uz gospodarstvo i ulaganja u poljoprivredu, jer prošle nisu naišli na razumijevanje. Pozvao je i na uštede.

Nismo predlagali amandmane jer nas više zabrinjava činjenica da se govori o proračunu od 216 milijuna kuna, a kad se očisti proračun nešto o čemu bismo realno mogli razgovarati je nekih 70-ak milijuna kuna. Sve ostalo su namjenska sredstva koja su pretežito iz državnog proračuna. Prevelik je dio rashoda vezanih uz funkcioniranje županijske vlasti, počevši od predstavničke, izvršne vlasti, do upravnih odjela i svega što te funkcije nose sa sobom. To je nekih 40-ak milijuna kuna. Mišljenja smo da je neodrživo da se u uvjetima kada nam padaju izvorni prihodi, ostajemo s tim vrstama rashoda na istoj razini kao i prošlih godina, a čak ih u nekim segmentima povećavamo – naglasio je Hren i dodao kako bi se mogla ukinuti masa stavki koje nisu primjerene vremenu u kojem živimo, osobito kada padaju izvorni prihodi proračuna.

Bez velikih rasprava i puno pitanja prošao je i aktualni sat. Vijećnici kluba HDZ-a na početku su sjednice napomenuli kako su u predbožićnom raspoloženju te će Županiji pokloniti nepostavljanje pitanja.

S obzirom na to da smo u ovom predblagdanskom raspoloženju, odlučili smo da vijećnici HDZ-a neće na aktualnom satu postavljati pitanja, već samo tražimo da nam se odgovori na pitanja koja smo postavili na prethodnim sjednicama – bio je kratak Stričak.

Komentari