Projekt “Vidim i (ne)reagiram“

12 učenika nastavlja edukaciju o prevenciji vršnjačkog nasilja, uzdajmo se u njih, sustav je zakazao

Objavljeno: 13.04.2016. 12:48

Foto: Josip Novak

Jedna od najgorih stvari koja se mogla dogoditi Varaždinu je da se zbog nedavnog vršnjačkog nasilja našao u svim hrvatskim medijima. Nažalost, takvog nasilja otežava činjenica da među učenicima postoji jaki tabu protiv informiranja nastavnika o njegovim pojavama, naglasio je zamjenik župana i upravitelj Zaklade Sveti Mihael Alen Kišić koja financira projekt “Vidim i (ne)reagiram“...

Podsjećamo, krajem prošle godine Medicinskoj školi Varaždin odobreno je financiranje spomenutog projekta s 5.000 kuna temeljem prijave na Javni poziv za dodjelu potpora iz financijskih sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael.

U sklopu projekta danas je nastavljena edukacija učenika za prevenciju elektroničkog nasilja i zbog nje je zamjenik župana u srijedu sjeo u školske klupe zajedno sa srednjoškolcima koji će uskoro postati edukatori.  

“Sve se poklopilo s incidentom na Starom gradu“

- Ukoliko spriječimo makar jedan nasilan čin, poput onog kojem smo nedavno svjedočili na Starom gradu, bit će to velik uspjeh jer nasilje nije rješenje – rekao je Kišić dodavši kako će prvih 12 edukatora prenositi svoja znanja srednjoškolcima na području Varaždinske županije.

Naglasio je kako je Upravni odbor Zaklade Sveti Mihael jednoglasno prihvatio projekt Medicinske škole “Vidim i (ne)reagiram“,  jer su “ciljana kategorija učenici srednje škole i sve se poklopilo s incidentom tučnjave polaznica Srednje strukovne škole“.

>>VIDEO: Djevojke se organizirano potukle na Starom gradu, skupina od najmanje 50-ak djece navijala!

- I njihov je sukob dogovoren putem interneta i društvenih mreža. Stoga projekt Medicinske škole ima poseban značaj jer je i nadogradnja projekta kojeg u osnovnim školama provodi Policija. Nažalost, današnja ugroza sigurnosti djece u srednjim školama je sve veća i sofisticiranija – upozorava Kišić.

Velika tribina o vršnjačkom nasilju

Ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac u ovoj prigodi je upravitelju Zaklade Sveti Mihael zajedno s polaznicima radionice ukratko prezentirala njen sadržaj.

Tema je bila fokusirana na vrste nasilja te traženje informacija i pomoći, a sami učenici bili su ovaj put u ulozi predavača.

- Razlikujemo verbalno, psihičko i socijalno nasilje. Nekom od tih oblika nasilja u Hrvatskoj je izložen svaki 5. srednjoškolac – upozoravaju budući edukatori koji će se uhvatiti u koštac s vršnjačkim nasiljem protiv kojeg se nije jednostavno boriti.

No, kako nam je rekao Alen Kišić, u tome će imati punu podršku Zaklade i varaždinske županije.

- Već u ponedjeljak, 25. travnja u županijskoj palači bit će održana velika tribina o vršnjačkom nasilju za sve srednjoškolce. Organiziramo je u suradnji s PU varaždinskom jer prevencija nasilja definitivno donosi nešto dobro i plemenito – zaključio je Kišić.    

 

Komentari