Tvrdi da su utvrđene nepravilnosti

Bunić ironičan: Istucite svoje lažljivo dijete, ravnatelji znaju da u Varaždinu nasilja u školama nema

Objavljeno: 04.05.2016. 13:00

Foto: Arhiva

Dva mjeseca prije eskalacije vršnjačkog nasilja u Varaždinu koje je zgrozilo cijelu regiju, a riječ je, dakako, o fizičkom sukobu učenica Srednje strukovne škole koji je imao navijačku podršku velikog dijela ostalih učenika, gradski vijećnik Željko Bunić pokušao je skrenuti pozornost na još jedan slučaj vršnjačkog nasilja, onaj u varaždinskoj II. osnovnoj školi.

- Nekoliko dječaka, da sada ne navodim im imena, tzv. varaždinske zlatne mladeži, nastavlja maltetirati jednu povučenu djevojčicu kako vrijeđanjem na Facebooku, tako i neprestanim vrijeđanjem za vrijeme odmora, čak i za vrijeme nastave. A sve bez adekvatne reakcije nastavnika – rekao je tada Bunić, ističući da iz prve ruke pouzdano zna da „nakon pritužaba roditelja majke, reakcija razrednice te ravnatelja škole je bila mlaka, gotovo nikakva“.

Povodom Bunićeve izravne i javne prozivke kontaktirali smo ravnatelja II. osnovne škole Ernesta Habeka, koji je tada izjavio da pretpostavljaju o kojem se djetetu radi, no da nije riječ o sustavnom zlostavljanju, a dijete i obitelj uključeni su u redoviti tretnam stručne službe. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj ovog ponedjeljka, Buniću je stigao i odgovor od gradskog Upravno odjela za društvene djelatnosti.

"Teče med i mlijeko"

Na njegovo pitanje imaju li, između ostaloga, saznanja o razmjerima bullyinga u varaždinskim osnovnim školama, štoviše - postoje li i sankcije prema nastavnicima i ravnateljima koji se sa spomenutim problemom ne mogu nositi, dostavljeno mu je očitovanje ravnatelja osnovnih škola u Varaždinu koje je Bunić na posljednjoj sjednici nazvao „nevjerojatnim“, jer u njemu, uz popis aktivnosti koje se provode, stoji da u aktualnoj školskoj godini nije prijavljen ni jedan slučaj vršnjačkog nasilja.

- Ekipa ravnatelja u svom dobro poznatom esejističkom stilu tvrdi da nasilja nema, da u varaždinskim školama teče med i mlijeko. Stoga, moj savjet roditeljima je da ne brinu. Ako netko maltretira njihovo dijete, to znači da ono – izmišlja. Kako mu to više ne bi palo napamet, dobro ga natucite jer ravnatelji valjda najbolje znaju što se događa u školama – komentirao je ironično dostavljeni mu odgovor Bunić, istaknuvši da je prema njegovim saznanjima „inspekcija utvrdila da stručne službe u II. osnovnoj školi nisu radile svoj posao“.

"Ima konflikata, ne i bullyinga"

Buniću je dostavljeno i očitovanje ravnatelja II. osnovne Ernesta Habeka koji Bunićevu tvrdnju da se „ravnatelji i učenici ne mogu nositi s problemom bullyinga“ smatra „u potpunosti neosnovanom“: „Bullying je po definiciji dugotrajno, sustavno zlostavljenje s namjerom da se povrijedi druga osoba. Budući da reagiramo na svaku pojavnost sukoba i eventualnih nasilnih incidenata, takvi događaji se ne mogu pretvoriti u bullying“.

- Naravno da na tako velikoj školi ima povremenih vršnjačkih konflikata na koje reagiramo prema Protokolu i Pravilniku, što znači da obavještavamo roditelje i provodimo mjere restitucije, a po potrebi i pedagoške mjere – zaključuje Habek očitovanje, no Bunić je na posljednjoj sjednici izrazio nezadovoljsto odgovorom te najavio da će javnost izvjestiti nalazima nadzora Agencije za odgoj i obrazovanje koji se prema njegovim saznanjim trenutno provodi.

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama učenicu sedmog razreda pojedinci su vrijeđali putem Facebooka, na što se ona slomila, uzela skalpel i njime si ozlijedila ruku...

Komentari