Ministar zdravlja obišao ambulantu za hitne intervencije u Kranjčevićevoj

Objavljeno: 30.08.2015. 11:31

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:39

Foto: Nikola Kokotec

Prvi puta na Špancirfestu Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin ima organiziranu ambulantu za hitne intervencije i pomoć građanima.

Dosad su u ambulanti imali desetak intervencija, uglavnom lakše ozljede poput žuljeva, uganuća i porezotina.

- Prva pomoć je jedna od redovnih djelatnosti Crvenog križa i mi smo ove godine prvi puta u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Varaždina organizirali jednu ovakvu prihvatnu ambulantu, odnosno dežurstva za pružanje prve pomoći - istaknula je Sandra Mintas, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Cilj organiziranja ambulante bio da svi šetači na Špancirfestu budu sigurni te da kod laganijih ozljeda odmah dobe potrebnu pomoć.

- U slučaju bilo kakve nezgode koja zahtijeva osnovni medicinski pristup, šetači se mogu obratiti nama i potražiti pomoć. Dosad je bilo svega desetak intervencija, uglavnom žuljevi, bila je jedna opekotina, porezotina, uglavnom blaže nezgode - rekla je Mintas.

Ambulantu za hitne intervencije i pomoć građanima na Špancirfestu u organizaciji Crvenog križa jutros je posjetio i ministar zdravlja Siniša Varga.

Varga je istaknuo kako ga Špancirfest svake godine iznova oduševljava, a posebno kada se tijekom tako velike manifestacije brine i o zdravlju.

- Kao i svake godine, Špancirfest me uvijek oduševi i kontinuitet s jedne strane, ali isto tako i napredak s druge strane, jer je svake godine sve bolje, sve više posjetitelja. Naravno, moramo brinuti i za zdravstvenu stranu pa je prvi puta ove godine organizirana ovakva ambulanta. Oni riješavaju ozljede poput uganuća, žuljeva, ali i visokog tlaka i slično - istaknuo je ministar Varga i dodao kako su ovakve ambulante potrebne na ovakvim manifestacijama jer je zdravlje najbitnije i treba imati sve spremno u slučaju potrebe i kako bi se stiglo na vrijeme i što brže reagirati.

Ministar je komentirao i pilot projekt e-karton koji započinje, a vodi ga Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

- Počinje pilot projekt uvođenja e-kartona. Projekt vodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u suradnji s Ericsson Nikola Tesla. E-kartonom bi se objedinili svi podaci o pacijentima čime će se u konačnici imati bolji i točniji uvid u zdravlje pacijenata. Strah od curenja podataka ne postoji, jer je sustav siguran. Cijeli zdravstveno informacijski sustav poštiva sve međunarodne norme sigurnosti podataka i zaštićeniji je od bankarskog sustava - objasnio je ministar.

Komentari